Rechtbank bekrachtigt doodstraffen voor Egyptische voetbalhooligans

De voetbalrellen in Port Said kostten vorig jaar aan 74 mensen het leven. Foto AP / Ahmed Hassan

De rechtbank in Kairo heeft vanochtend de terdoodveroordeling van 21 voetbalhooligans bevestigd. De supporters werden eerder veroordeeld voor hun rol in voetbalrellen in havenstad Port Said, waarbij vorig jaar 74 doden vielen. De rechter deelde vanochtend ook levenslange celstraffen uit aan betrokkenen die nog niet waren gestraft.

De rellen waar het om gaat begonnen op 1 februari vorig jaar kort nadat de competitiewedstrijd tussen Al-Masry uit Port Said en Al-Ahly uit Kairo was begonnen. De meeste slachtoffers vielen omdat ze in de verdrukking kwamen. Naast de 74 doden vielen er honderden gewonden. Daarmee liepen de rellen uit op het ergste bloedbad uit de Egyptische voetbalgeschiedenis.

Vanochtend stonden in Kairo nog 39 betrokkenen bij het bloedbad terecht. Vijf van hen kregen een levenslange gevangenisstraf opgelegd. De veiligheidschef van Port Said werd veroordeeld tot vijftien jaar cel. 25 betrokkenen werden vrijgesproken, onder wie zeven politieagenten.

Doodstraffen leidde tot opstand in Port Said

De veroordeling van de 21 hooligans van Al-Masry tot de doodstraf leidde eind januari in Port Said tot een opstand tegen leger en politie waarbij die aan zeker 50 mensen het leven heeft gekost. Nu wordt er opnieuw rekening gehouden met onlusten. Afgelopen week nog staken demonstranten het hoofdkwartier van de politie in Port Said in brand.

Veel Egyptenaren menen dat de rellen in Port Said een politieke achtergrond hadden. Zo was er verbazing over de passieve houding van de oproerpolitie, die niet ingreep. Aanhangers van Al-Ahly spraken het vermoeden uit dat de politie hen had willen straffen voor hun rol in de opstand tegen oud-president Mubarak begin 2011. Toen stonden veel fanatieke voetbalsupporters aan de kant van de revolutionairen.

Bekijk hieronder een fotoserie van de rellen van vorig jaar: