Presidentsverkiezingen Venezuela 14 april - Capriles oppositiekandidaat

Maduro (links) nam gisteren afscheid van zijn overleden voorganger. Foto AFP

De presidentsverkiezingen in Venezuela, waar een opvolger van de afgelopen week overleden Hugo Chávez zal worden gekozen, worden gehouden op 14 april. Dat maakte de verkiezingscommissie vanavond bekend.

Nicolás Maduro neemt tot die tijd de rol van waarnemend president op zich, en is kandidaat om Chávez op te volgen. Oppositieleider Henrique Capriles is zoals verwacht de presidentskandidaat namens zijn partij, meldt persbureau AP vanavond.

In december wees Chávez Maduro aan als zijn opvolger, die zichzelf als doel heeft gesteld om de politieke lijn van Chávez nauwgezet voort te zetten na zijn jarenlange verbintenis met het beleid van zijn voorganger, zo legde onze buitenlandredacteur Ykje Vriesinga enkele dagen geleden al uit:

“Al veertien jaar is Maduro verbonden met het werk van zijn voorganger. Ideologisch gezien zit hij volledig op dezelfde lijn als Chávez, dus op het gebied van binnenlands beleid zal er weinig veranderen als Maduro de verkiezingen wint. Daarnaast blijft het bondgenootschap met Cuba waarschijnlijk even sterk en zal de felle kritiek op de Verenigde Staten waar Chávez om bekend stond onverminderd sterk geuit worden.”

De kans dat Maduro de verkiezingen volgende maand zal winnen is volgens Vriesinga vrij groot:

“De peilingen die nog zijn gehouden voordat Chávez overleed lieten zien dat Maduro de oppositie zou verslaan. Bovendien heeft Chávez zijn expliciete zegen aan Maduro gegeven, en dat weegt heel zwaar voor de Venezolaanse kiezers. Er komt waarschijnlijk een korte, intensieve campagne waarin de oppositie het op moet nemen tegen de geest van Chávez, en dat wordt erg moeilijk.”