Pechtold: meer geld naar onderwijs in ruil voor steun kabinet

Een binnenpretje mety Alexander Pechtold, vlak voor de eerste speech van de nieuwe partijvoorzitter Fleur Gräper-van Koolwijk. Gräper-van Koolwijk is op het D66-congres in Eindhoven benoemd tot de nieuwe voorzitter van de partij. Foto ANP/Erik van 't Woud

D66 steunt het kabinet alleen bij bezuinigingsmaatregelen als er meer geld naar onderwijs gaat. Dat stelde partijleider Alexander Pechtold vandaag als voorwaarde tijdens de afsluiting van het partijcongres in Eindhoven volgens persbureau Novum.

Dat deed hij in de volgende bewoording:

“Laat een ding helder zijn: minister-president, uw uitgestoken hand moet goed gevuld zijn voor het onderwijs. Tart ons niet tot het uiterste.”

‘We pakken onze kansen’

In zijn toespraak legde Pechtold verder uit waarom D66 het kabinet onlangs samen met de ChristenUnie en de SGP uit de brand hielp met het woonakkoord. Met de ‘politieke doorbraak’ bediende D66 de eigen kiezers:

“Zolang dit kabinet er zit, zijn en blijven wij oppositiepartij. Laat daar geen misverstand over bestaan. Maar we pakken onze kansen als D66 z’n stempel kan drukken. De oppositie is onmisbaar voor dit kabinet. Het regeerakkoord is niet meer dan een openingsbod bij onderhandelingen met andere partijen.”

Bezuinigingen op onderwijs zijn volgens Pechtold onverteerbaar als het kabinet nogmaals op steun van D66 wil rekenen. De nullijn voor leraren en tweehonderd miljoen aan bezuinigingen brengen ‘onze constructieve houding gevaarlijk dicht bij het nulpunt’.
Het kabinet heeft de steun van D66 nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. Dat de senaat geen politiek orgaan is, vindt Pechtold onzin. “De Senaat is politiek. Dag en nacht.”