Oudjes moeten rocken

Presentator Ruben Nicolai (zittend, bruin jack) met koorleden.
Presentator Ruben Nicolai (zittend, bruin jack) met koorleden.

Golden Oldies Ned. 1, 21.45 - 22.30 uur

Bep is 96 en wil vrolijk zijn. Jopie is 92 en zegt dat ze vooral wil leven: „Doordat je leeft, vergeet je dat je dood gaat”. Ze behoren tot de alleroudsten van de ouderen die zijn uitverkozen om mee te zingen in het Golden Oldies-koor dat op 7 april nummers als We will rock you en andere rockklassiekers gaat vertolken in theater Carré in Amsterdam.

BNN laat vanaf vanavond zien wat daaraan is voorafgegaan. Geïnspireerd door de Amerikaanse documentaire Young @ Heart, over een bejaardenkoor in Massachusetts dat Jimi Hendrix, Coldplay en Sonic Youth zingt, presenteert Ruben Nicolai een reeks reportageprogramma’s waarin een veertigkoppig koor naar het Carré-concert toe werkt. In de eerste aflevering krijgen de koorleden pas na hun selectie te horen dat ze rockrepertoire gaan zingen – een kunstgreep die het programma blijkbaar spannender moet maken. Want let op: hoe zullen ze reageren?

Het heeft onvermijdelijk iets neerbuigends, iets kleinerends, om hen op die manier tot deelname te bewegen. Dat blijkt ook uit Nicolais laatdunkende reacties op het reguliere repertoire van de koren waar hij Golden Oldies-zangers zoekt. In de komende afleveringen worden de koorleden opgejut tot prestaties die het BNN-publiek moeten amuseren.

Nicolai wil, zegt hij, aantonen „dat ook deze generatie het in zich heeft de mensen van hun stoel te blazen”. Met andere woorden: dat die oudjes zich nog best kunnen uitleven bij gespierd gitaarwerk en – fonetisch uitgeschreven – teksten van de ruigere soort. Maar te vermoeden valt dat het straks in Carré niet om de vocale kwaliteiten zal gaan. Nee, om de gimmick.

    • Henk van Gelder