Ondergedoken na televisieoptreden

De Arnhemse wetenschapper Mehmet Sahin heeft afgelopen week moeten onderduiken wegens doodsbedreigingen. Turkse buurtbewoners zouden hem weg willen hebben uit hun wijk. Een recent televisieoptreden waarin Sahin in discussie ging met radicale islamitische jongeren, zou aanleiding zijn voor de bedreigingen. De gemeente Arnhem bevestigt een bericht hierover van omroep NTR.

Mehmet Sahin promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en liet zich eerder in deze krant uit over de onwenselijkheid van moskee-internaten. Tv-programma Onbevoegd Gezag besteedde onlangs aandacht aan huiswerklessen die Sahin geeft aan een groep moslimjongeren. In het programma deden de jongeren antisemitische uitspraken: zij zeiden onder meer het goed te vinden dat Hitler Joden liet vermoorden. Sahin probeerde de jongeren te corrigeren.

Na de uitzending ontving hij doodsbedreigingen vanuit de islamitische gemeenschap. Op advies van de Arnhemse burgemeester Pauline Krikke is Sahin met zijn gezin enkele dagen ondergedoken. Daarnaast zouden buurtbewoners een handtekeningenactie zijn gestart om hem weg te krijgen uit de wijk. De gemeente laat weten dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) gaat Kamervragen stellen over de bedreigingen. „Het is verschrikkelijk dat iemand bang moet zijn omdat hij iets gedaan heeft wat wij allemaal zouden moeten doen; namelijk kinderen leren om niet te haten”, zegt Marcouch. Hij spreekt de hoop uit dat mensen uit de Turkse gemeenschap steun betuigen aan de wetenschapper. „De gemeenschap zou zich moeten distantiëren van dit criminele gedrag, want dat is wat doodsbedreigingen zijn.”