Onconventioneel en steenrijk

Michael Bloomberg noemt zich liever zakenman dan politicus. Hij strijdt tegen overgewicht en vuurwapens.

New York City Mayor Michael Bloomberg speaks during his final State of the City speech at the Barclay's Center in Brooklyn, New York, February 14, 2013. Bloomberg proposed a ban on Styrofoam, the substance commonly used for take-out food containers that is almost impossible to recycle. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
New York City Mayor Michael Bloomberg speaks during his final State of the City speech at the Barclay's Center in Brooklyn, New York, February 14, 2013. Bloomberg proposed a ban on Styrofoam, the substance commonly used for take-out food containers that is almost impossible to recycle. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: POLITICS) REUTERS

Michael Bloomberg (71) heeft weinig politieke vrienden. Hij heeft ze niet nodig. De voormalige zakenman was ooit Democraat, werd Republikein en verklaarde zich vervolgens partijloos. Progressieven vinden hem fiscaal conservatief, conservatieven vinden hem te weinig libertair. Hij noemt zich liever zakenman dan politicus, en bereikt met zijn enorme vermogen (naar schatting 27 miljard dollar) toch wel wat hij wil.

Onconventioneel bestuurt Michael Bloomberg al tien jaar zijn stad. Zijn naam staat nog altijd in het telefoonboek, iedereen weet waar hij woont. Bestuurlijke zaken interesseerden hem veel minder dan maatschappelijke kwesties.

Bloomberg beschouwt de ongezonde leefstijl van Amerikanen als een grote bedreiging. Hij richtte zich vooral op voeding. Dat hij daarmee ook verzet oproept, deert hem niet.

Bloomberg dankt zijn enorme rijkdom (de burgemeester is de rijkste New Yorker) aan een goed idee. Hij werkte lange tijd op Wall Street, maar werd in 1981 ontslagen bij zijn toenmalige werkgever, Salomon Brothers. Met het geld van zijn vertrekpremie richtte hij Bloomberg LP op. Dat bedrijf werd groot doordat het een nieuwe techniek ontwikkelde om beursgegevens te lezen. Iedereen wilde het hebben, Bloomberg werd in korte tijd multimiljonair. Bloomberg breidde uit en werd een mediabedrijf, dat hij van grote afstand leidde. Hij wilde zich niet bemoeien met de journalistieke inhoud van zijn bedrijf.

In 2001 deed hij voor het eerst mee aan de burgemeestersverkiezing van New York. Hij had meer campagnegeld te besteden dan al zijn concurrenten bij elkaar, en verpletterde de concurrentie in drie opeenvolgende verkiezingen.

In 2007 verliet hij de Republikeinse partij alweer. Politiek is hij moeilijk te vangen: hij is voor strenge begrotingen en kan hard bezuinigen. Hij is voor legalisering van abortus en het homohuwelijk en gelooft, anders dan de conservatieven, dat hij zich soms actief met de levens van New Yorkers moet bemoeien.

Vaak wordt gespeculeerd over presidentiële ambities van Bloomberg, maar hij heeft nooit interesse getoond. Wel richt hij zich meer dan ooit op zijn prioriteiten: voedsel en vuurwapens. Na de schietpartij in Newtown, eind vorig jaar, wil hij de strijd aangaan met de machtige wapenlobby. Hij richtte een politiek actiecomité op. Bij Democratische voorverkiezingen voor een Congreszetel voerde Bloomberg vorige maand een felle campagne tegen de favoriet, een voorstander van vuurwapenbezit. Hij won.

Bloomberg gaf de afgelopen jaren naar schatting 2,5 miljard dollar weg aan goede doelen. Begin dit jaar gaf hij 350 miljoen dollar aan zijn voormalige universiteit, de Johns Hopkins University. Voordat hij doodgaat, zei de vader van twee kinderen eens, wil hij al zijn geld hebben weggegeven.

    • Guus Valk