Nieuwsoverzicht

Europese banen op spel door schaliegas

Amsterdam. Europa dreigt de boot te missen op het terrein van de winning van schaliegas, waardoor de werkgelegenheid in gevaar komt. Dat zegt Karl-Ulrich Köhler vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. De VS maken een renaissance van de energiesector mee die bijdraagt aan een industriële opleving. „Europa reageert veel te afwachtend”, zegt Köhler. Wat de VS doen en wat Europa nalaat, „kan de economieën van het oude continent schade toebrengen en banen kosten”, aldus Köhler. „Ik pleit voor een herwaardering en een heropleving van de maakindustrie, dat is ook een les die we kunnen trekken uit de huidige ontwikkeling in de VS.”

Economie: pagina 2-3

Nederlander griffier internationaal strafhof

Amsterdam. De Nederlander Herman von Hebel is gisteren gekozen tot griffier van het Internationaal Strafhof (ICC). Hij is de eerste Nederlander die deze prestigieuze functie gaat bekleden bij het internationale hof dat sinds 2002 in Den Haag is gevestigd. Von Hebel is nu nog griffier van het tribunaal dat de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri onderzoekt. Daarvoor was hij griffier bij het Sierra Leone-tribunaal, dat in 2002 door de Verenigde Naties werd opgericht om de hoofdverantwoordelijken van de burgeroorlog (1991-2002) te berechten. (NRC)

Opstelten zet prostitutieplan door

Amsterdam. De minimumleeftijd van prostituees wordt verhoogd van 18 naar 21 jaar. Ook moeten vrouwen die in de prostitutie werken zich registreren. Hoerenlopers krijgen de plicht om zich ervan te vergewissen dat de vrouw die zij bezoeken haar werk legaal doet. Dat wil minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die met een wetsvoorstel komt om de regels te verscherpen. De Tweede Kamer stemde al eens in met de plannen, maar het wetsvoorstel sneuvelde in de senaat. De Eerste Kamerleden vreesden dat de privacy van de prostituees in het gedrang zou komen. (NRC)

KPMG controleerde Vestia nauwelijks

Zwolle. Voormalig KPMG-partner Marco Noorlander controleerde maar een fractie van de rentecontracten (derivaten) die woningcorporatie Vestia noodlottig werden. De accountant bekeek tijdens werkbezoek tien derivaten: nog geen 3 procent van de 395 derivaten die Vestia eind 2010 had. Dat bleek gisteren tijdens de tuchtzaak tegen Noorlander over klachten van toezichthouder AFM, Pieter Lakeman van Sobi en Vestia zelf. (NRC)

Dow Jones boekt opnieuw record

Amsterdam.In New York zijn de beurzen voor de vierde dag op rij hoger gesloten. Dit nieuwste record was vooral te danken aan het nieuws dat de werkgelegenheid in de VS in februari meer is gestegen dan verwacht. Eerder op de dag gingen ook andere aandelenbeurzen wereldwijd omhoog dankzij sterke Japanse groeicijfers en Chinese exportcijfers. (NRC)