Negen doden bij aanslag tijdens bezoek Hagel aan Afghanistan

Chuck Hagel kwam vanochtend aan in Afghanistan voor zijn eerste buitenlandse bezoek als minister van Defensie. Foto Reuters / Jason Reed

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vanochtend negen doden gevallen. De aanslag komt tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel aan het land. De minister was op het moment van de aanslag niet in de buurt van de plek die werd getroffen.

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf vanochtend op een fiets op bij de poorten van het ministerie van Defensie in Kabul. De negen dodelijke slachtoffers waren allemaal burgers. Naast de doden vielen er veertien gewonden. De Talibaan eisten in een verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Hoewel de beweging stelde dat het ministerie inderdaad het doelwit was, moet de aanslag volgens de Talibaan worden gezien als “een soort boodschap” aan Hagel.

Hagel kwam gisteren in Afghanistan aan voor zijn eerste buitenlandse bezoek als minister van Defensie. De in eigen land niet onomstreden Republikein benadrukte dat de VS nog altijd in oorlog zijn en zei dat het doel van zijn bezoek is Afghanistan beter te leren kennen. Ook wil hij te weten komen hoe de Amerikaanse missie er precies voor staat. Hagel zei dat het belangrijk is dat de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan op een goede manier verloopt.

Spanningen tussen VS en Afghaanse regering

Later vandaag heeft Hagel in Kabul een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai. De verhoudingen tussen de VS en de Afghaanse regering zijn al een tijdje gespannen. Zo beval Karzai Amerikaanse commando’s in het strategisch belangrijke Wardak eind vorige maand de provincie te verlaten. Hij deed dat na klachten van dorpsbewoners in Wardak dat Afghanen die onder het bevel van de Amerikanen vielen zich hadden bezondigd aan marteling en het doden van onschuldige burgers.

De NAVO-missie in Afghanistan verloopt sowieso zeer moeizaam. Het bondgenootschap moest vorige maand erkennen dat er vorig jaar geen sprake is geweest van een daling van de aanvallen van de Talibaan. Eerder hadden ze gezegd dat de activiteiten van de Talibaan in 2012 met 7 procent waren gedaald. In werkelijkheid bleven ze op hetzelfde niveau als in 2011.

    • Pim van den Dool