Laat Hommen zijn karwei afmaken

None

Het eerste commissariaat is binnen. Jan Hommen (69), oud-financieel directeur van Philips die als niet-bankier ING de crisis door loodste, gaat toezicht houden in Zaandam. Deze week stuurde Ahold het persbericht de wereld in.

Maar wacht eens even... deden de supermarkthouders dat tien jaar geleden ook niet? Groundhog Day aan de Zaan. En onder wat voor een ander gesternte!

Destijds werd er zelfs even gevloekt in huize Hommen. Net nadat hij als scheidend Philips-bestuurder toezegde om commissaris te worden kwam het boekhoudschandaal bij Ahold naar boven. Maar Jan is er dan de man niet naar om alsnog nee te zeggen, dus het concern kon hem dankbaar als eerste goednieuwsbericht gebruiken.

Hij bleef slechts één periode van vier jaar. Toen had hij zo veel commissariaten verzameld dat hij volgens de code-Tabaksblat (voor goed ondernemingsbestuur) moest kiezen. Maximaal vijf commissariaten was het parool, en Ahold sneuvelde.

Pijnlijk voor een werkpaard. Hommen kon het niet laten vlak erna in 2007 een nieuw commissariaat bij de melkboeren van Campina te aanvaarden. Een maasje: niet-beursgenoteerde bedrijven telden toen niet mee in de code.

Hommen verlaat deze herfst ING en begint aan zijn tweede leg. Kennelijk met evenveel plezier en met speciale gevoelens voor de kruideniers. Daar draait het tien keer lekkerder dan tien jaar geleden. Mag ook wel voor Hommen. Wie heeft zoveel crises gemanaged als hij? En, niet te vergeten, ditmaal is hij de beoogd president-commissaris.

    • Jeroen Wester