Kroes: vrouw moet meer macht grijpen

Women with their upper bodies painted pose as they take part in a protest against violence against women during the celebration of the International Women's Day on March 8, 2013, in Sao Paulo, Brazil. AFP PHOTO/YASUYOSHI CHIBA
Women with their upper bodies painted pose as they take part in a protest against violence against women during the celebration of the International Women's Day on March 8, 2013, in Sao Paulo, Brazil. AFP PHOTO/YASUYOSHI CHIBA AFP

Vrouwen werken niet met vooringenomen ideeën. Ze inventariseren. Laten bezinken. En gaan dan pas aan de slag. Hoewel je moet oppassen voor generalisaties, „maakt diversiteit aan de top wel degelijk verschil”. Aldus Neelie Kroes, eurocommissaris in Brussel en naar eigen zeggen ‘quotumvrouw’. „Inmiddels ben ik voor een quotum. Als we wachten totdat vrouwen zelf de top bereiken, hebben we het eeuwige leven nodig.”

Ter ere van internationale vrouwendag hield Kroes gisteravond de openingstoespraak van de debatavond ‘Vrouwen en de crisis’ in de Rode Hoed in Amsterdam. Voor aanvang zat ze statig op de eerste rij met oud-FNV-topvrouw Agnes Jongerius. Zij kwam ooit de vakbond binnen dankzij een vacature voor vrouwelijke bestuurders. „De eisen waren ruim. Een rijbewijs hebben, een hbo- of universitaire opleiding hebben afgerond en vrouw zijn.”

Als Lehman Brothers Lehman Sisters had geheten, dan was er misschien wel helemaal geen economische crisis geweest, zei Kroes ooit. Ook gisteravond was dat de tendens. Het is belangrijk, zei Kroes, dat vrouwen hun „kansen grijpen”. „Vrouwen willen zeker weten dat ze het kunnen voordat ze aan iets beginnen. Mannen proberen het gewoon. Door op hun bek te gaan, leren ze. Ik heb veel geleerd van mijn fouten.” Spreker en journalist Jeroen Smit beaamde dat. „Mannen zeggen: ‘I am more than ready.’ Vrouwen zeggen: ‘Ik denk dat ik er klaar voor ben.’ ‘Nee’, hoort de baas dan.”

Kroes drukte de aanwezige vrouwen nog op het hart: „Word niet financieel afhankelijk van de prins op het witte paard. Trouw hem uit liefde, niet omdat je dan onder de pannen bent.”