Kijken: een jazzy ode aan de liedjes die maar niet uit je hoofd gaan

Earworms noemen de Engelsen ze: liedjes die eindeloos in je hoofd blijven hangen tot je er gek van wordt. Verzet je er niet teveel tegen want dat maakt het alleen maar erger, zo blijkt uit deze aanstekelijke animatie.

De makers leggen uit dat het volgens neurologen net zo werkt als met gedachten die je probeert te onderdrukken: het is immers onmogelijk om niet aan een roze olifant te denken als je wordt opgedragen om niet aan een roze olifant te denken. Het is als jeuk waar je niet bij kunt, en die wordt hier kleurrijk in beeld gebracht in Jazz that nobody asked for.

In de korte film zien we een arts die letterlijk wordt achtervolgd door een groep jazzmuzikanten die hij aantreft in het huis van zijn overleden vader. Wat hij ook probeert: het is onmogelijk om van ze af te komen en hoe harder hij zijn best doet, hoe harder hij door de muziek wordt verslagen. De hele wereld wordt er uiteindelijk gek van.

Voor de gelegenheid is de oude Jazzplaat Quaker City Jazz afgestoft van de big band Jan Savitt and his Top Hatters die al in de jaren dertig floreerde. Saillant detail: dit was de eerste big band in Amerika met een donkere leadzanger.

Jazz that nobody asked for from Benny Box on Vimeo.

    • Annemarie Coevert