Keniaanse premier weigert verkiezingsnederlaag te erkennen

Supporters van Odinga zijn al de hele dag op straat om hun leider op het hart te drukken de uitslag niet te accepteren. Foto Reuters/Thomas Mukoya

Raila Odinga, de huidige Keniaanse premier die nipt de presidentsverkiezingen verloor, weigert zijn nederlaag te erkennen. Odinga meldt vanmiddag dat “de democratie terecht moet staan” nadat het op diverse vlakken heeft gefaald.

Odinga meldt volgens persbureau AP dat hij de verkiezingsuitslag, die eerder vanmiddag bekend werd gemaakt, voor het Hooggerechtshof zal betwisten.

De winnaar van de verkiezingen, Uhuru Kenyatta, heeft op zijn beurt in een overwinningsspeech Odinga gevraagd hem “bij te staan in zijn missie om Kenia in de toekomst vooruit te helpen.” Daarbij liet hij weten dat Kenia “haar verantwoordelijkheden kent tegenover internationale instituties”:

“Wij erkennen en accepteren onze internationale verplichtingen, en zullen blijven samenwerken met alle landen en internationale instituties om deze verantwoordelijkheden na te kunnen komen. Daarbij vragen wij andere landen om de soevereiniteit in Kenia te respecteren.”

Zeer nipte overwinning

Kenyatta, die tevens bij het Internationaal Strafhof is aangeklaagd voor betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid, kreeg volgens de kiescommissie 50,07 procent van de stemmen. Daarmee is een tweede verkiezingsronde afgewend, want in de eerste ronde heeft de winnaar 50 procent van de stemmen nodig om direct tot president verkozen te worden.

Vrees voor nieuwe geweldsuitbarstingen groeit

De nipte zege van Kenyatta doet de vrees oplaaien voor nieuw geweld tussen de rivaliserende stammen in Kenia. Na de vorige presidentsverkiezingen eind 2007 beschuldigde Odinga zittend en nu vertrekkend president Mwai Kibaki van verkiezingsfraude, waarna onlusten uitbraken die aan zeker 1100 mensen het leven zouden kosten. Bij waarnemers bestaat de vrees dat zo’n scenario zich nu zal herhalen.

Aanhangers van Kenyatta vieren zijn overwinning al sinds vanochtend vroeg in Nairobi en andere steden in Kenia, maar supporters van Odinga waren ook op straat om hun leider op het hart te drukken het resultaat niet te accepteren. Gewelddadigheden tussen beide groepen bleven tot nu toe uit.

VS roepen op tot vreedzaam gedrag

Wel wordt de Keniaanse bevolking vanuit Washington opgeroepen “om de geschillen tussen de partijen vreedzaam op te lossen”. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft in een verklaring Kenyatta met zijn overwinning gefeliciteerd, maar daarnaast het volk met klem verzocht niet de straat op te gaan, en op zoek te gaan naar oplossingen zonder geweld.

Al Jazeera houdt momenteel een liveblog bij over de ontwikkelingen in Kenia.