Kenia: spanning en geen uitslag

Met grote spanning wachtten Kenianen zaterdagochtend vroeg nog steeds op de uitslag van de presidentsverkiezingen maandag. Uhuru Kenyatta lag ver voor op zijn rivaal Raila Odinga maar het was onduidelijk of hij de vereiste 50 procent plus één stem zou halen om een tweede ronde te voorkomen.

Beide partijcoalities protesteerden tegen de telling. Cord, de alliantie van Odinga, noemde die „verdacht”. Jubilee, de groep van partijen rond Kenyatta, beschuldigde de Britten ervan soldaten naar Kenia te sturen om zich in de verkiezingen te mengen. Woordvoerders van Jubilee sloegen een anti-westerse toon aan. Kenyatta en zijn running mate William Ruto zijn aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wegens misdaden tegen de menselijkheid, begaan tijdens het geweld dat volgde op de verkiezingen van vijf jaar geleden. In de ogen van Jubilee maakt het ICC deel uit van een Westerse samenzwering tegen hen.

De Kiescommissie had beloofd dat de uitslag van de presidentsverkiezingen twee dagen na de stemming op maandag zou komen. Maar er ging iets fout met het elektronische systeem en de centrale computer waarin de uitslagen binnenkwamen. Na één dag tellen ‘bevroor’ de computer en vertoonde die urenlang dezelfde uitslag. Volgens de computeruitslag waren er ruim 300.000 stemmen ongeldig. Toen ongeveer 40 procent van de stemmen geteld waren, meldde Isaack Hussein, voorzitter van de Kiescommissie, dat er werd afgestapt van het elektronische telsysteem. Een dag later begon het tellen opnieuw, nu handmatig. Toen bleken er nog maar ruim 30.000 ongeldige stemmen te zijn.

Uit angst voor een nieuwe explosie van geweld bleven de meeste Kenianen de afgelopen dagen thuis, terwijl officieel alleen maandag een vrije dag was. De regering deed gisteren een oproep aan al haar ambtenaren om weer aan het werk te gaan. Veel Kenianen leven van de hand in de tand en het stilvallen van vrijwel iedere economische activiteit leidde voor hen tot een kleine crisis. In de spaarzame winkels die opengingen, ontstond een tekort aan voedsel. Uit vrees voor plunderingen hadden veel bedrijven hun voorraden ergens veilig opgeborgen.

    • Koert Lindijer