‘Kabinet maakt Eerste Kamer door woonakkoord te politiek’

Het kabinet heeft met het woonakkoord een stimulans gegeven aan het meer politiek maken van de Eerste Kamer. “Het is een beetje bizar dat een overeenkomst wordt gesloten met fractievoorzitters in de Tweede Kamer in de hoop dat je dan in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt”, zei directievoorzitter Jim Schuyt van woningcorporatie De Alliantie vanochtend in het radioprogramma Kamerbreed.

Minister Stef Blok van Wonen, D66-leider Alexander Pechtold, Arie Slob van de CU en Kees van der Staaij van de SGP vorige maand tijdens de toelichting over het woonakkoord. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet heeft met het woonakkoord een stimulans gegeven aan het meer politiek maken van de Eerste Kamer. “Het is een beetje bizar dat een overeenkomst wordt gesloten met fractievoorzitters in de Tweede Kamer in de hoop dat je dan in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt”, zei directievoorzitter Jim Schuyt van woningcorporatie De Alliantie vanochtend in het radioprogramma Kamerbreed.

De manier waarop het kabinet van VVD en PvdA de oppositie in de Eerste Kamer achter zich probeert te krijgen is volgens Schuyt vragen om problemen. “Het is vreemd om te veronderstellen dat de Eerste Kamer het stemgedrag van de Tweede Kamer volgt.” Hij wees erop dat de Eerste Kamer er is om een eigen lijn te volgen. “Die moet juist kijken naar de kwaliteit van de wetgeving.”

Schuyt deed een oproep aan de Eerste Kamer. “Bezint eer ge begint, voorlopig even niet doen, lijkt me.”

In het woonakkoord staat dat woningcorporaties een heffing van 1,7 miljard euro moeten betalen. Dat betekent volgens Schuyt dat de huren omhoog gaan. Ook zouden woningcorporaties door het akkoord minder gaan investeren.

Debat over woonakkoord komende dinsdag

Een debat over het verhogen van huren werd dinsdag in de Eerste Kamer met een week uitgesteld. Een aantal partijen wilde meer informatie van minister voor Wonen Stef Blok (VVD).

Blok heeft steeds aangedrongen op een snelle behandeling, omdat woningcorporaties anders in tijdnood zouden komen. De huurverhogingen kunnen alleen per 1 juli worden doorgevoerd, en corporaties hebben tijd nodig om inkomensgegevens op te vragen bij de Belastingdienst en hun huurders op basis daarvan een aanbod te doen.

De huren mogen voor inkomens vanaf 43 duizend euro stijgen met maximaal vier procent plus de inflatie. Oorspronkelijk wilde Blok een huurverhoging van 6,5 procent plus de inflatie, maar in het woonakkoord dat hij sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP werd dat percentage teruggebracht. De huurverhogingen zijn bedoeld om het zogenoemde scheefwonen tegen te gaan.

    • Pim van den Dool