Jamie Oliver maar dan anders

Net teruggekeerd van een studiereis naar Lyon waarover ik volgende week in de gedrukte editie van NRC Handelsblad uitgebreider verslag doe. Daarin is echter weinig ruimte voor het bezoek dat ik bracht aan Antic Wines. Een wijnwinkel in Rue du Boef die zich het beste laat omschrijven als de vinologische equivalent van de uitdragerij van Malle Pietje. Voor wie de tv-serie Swiebertje niet bewust heeft meegemaakt: denk aan een rariteitenkabinet vol beeldjes van kabouters, vogelskeletjes, andere bric-à-brac en wijnen die gebroederlijk door elkaar staan.

Uitbater Georges Dos Santos is echter allesbehalve Gekke Henkie. In 2010 uitgeroepen tot beste caviste van Frankrijk en als flying sommelier –zoals hij zichzelf noemt- een graag geziene gast op internationale evenementen waar ‘onbekend Frankrijk’ centraal staat. Dos Santos blijkt iemand met een onuitputtelijke energie. Denk aan Jamie Oliver maar dan echt met kennis van zaken.

Zijn specialisme: wijnen van over de hele wereld van onbesproken komaf. In een razend tempo proef ik echter met Dos Santos een tiental biologische, biodynamische en vin nature wijnen uit Frankrijk.

Zoals wit uit de Elzas: Domaine Rieffel Sylvaner Grand Cru. Uit de Loire: Fief Boire van Domaine Saint Nicolas. En uit de Languedoc een zeldzame (en zeldzaam lekkere) grenache gris van Le Roc des Anges.

Wat rood betreft werden er onder meer La Reine Gamay van Labet Julien/Rotalier uit de Jura, Château de Plaisance Chaume La Croix Pistolle en een Corsicaanse Clos Signadore ontkurkt.

Op het verzoek van Dos Santos om hierna nog even wat te gaan drinken in zijn wijnbar Georges Five even verderop in de straat, waar meer dan honderd wijnen per glas worden geschonken, kon ik echter niet ingaan.

Ik had al een drinkafspraak in Les Halles de Lyon-Paul Bocuse die uitliep op een verrassende ontmoeting met een wereldkampioen, waarover volgende zaterdag meer in de krant. En daarna moest ik overigens nog wat drinken.

    • Harold Hamersma