‘In Syrië gegijzelde VN-waarnemers overgedragen aan Jordanië’

Een groep van 21 Filippijnse VN-waarnemers, die donderdag door Syrische rebellen werden gegijzeld nabij de door Israël bezette Golanhoogvlakte, zijn bij de grens met Jordanië overgedragen aan de Jordaanse autoriteiten. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

Het is nog niet duidelijk of de gegijzelde waarnemers de grens met Jordanië al zijn overgestoken. Ze werden gegijzeld in het dorpje Jamla, dat zo’n 1,6 kilometer ten oosten van de grens met de Golan ligt en ongeveer 10 kilometer verwijderd is van de Syrisch-Jordaanse grens. De rebellen zouden de VN hebben beschuldigd van het steunen van Assads regime, omdat ze zich in een gebied begaven dat tot voor kort in hun handen was.

Persbureau AP meldt vanmiddag op gezag van bronnen bij de Syrische oppositie dat gevechten in de omgeving van het gebied waar de gijzelaars worden vastgehouden onderhandelingen over hun vrijlating juist bemoeilijken. Een VN-team was gisteren al naar Jamla onderweg om de vrijlating van de waarnemers te regelen, maar door gevechten tussen de rebellen en het leger van Assad konden zij Jamla niet bereiken.

VN-waarnemersmissie in Golan sinds 1974

In een video op internet zeiden de rebellen, die zichzelf de martelaren van Yarmouk noemen, dat de waarnemers pas worden vrijgelaten als de troepen van Assad zich terugtrekken uit Jamla. Het Vrije Syrische Leger, de organisatie van gewapende groepen die tegen Assad vecht, heeft de gijzeling veroordeeld.

De VN-waarnemersmissie in de Golan werd opgezet in 1974. Doel was om de vrede tussen Israël en Syrië te bewaken na de Jom Kipoeroorlog. Israël veroverde de Golanhoogten op Syrië in 1967 en dat land wil het gebied nu terug in ruil voor vrede.

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, heeft eerder gewaarschuwd dat de burgeroorlog in Syrië, die nu precies twee jaar duurt, zou kunnen leiden tot hernieuwd geweld op de grens met Israël.

    • Pim van den Dool