ICC-verdachte Kenyatta winnaar Keniaanse presidentsverkiezingen

Kenyatta maandag bij het uitbrengen van zijn stem in Kiambu, ten noorden van Nairobi. Foto AFP / Simon Maina

Uhuru Kenyatta, de man die bij het Internationaal Strafhof is aangeklaagd voor betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid, heeft de Keniaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Dat heeft de voorzitter van de Keniaanse kiescommissie vanmiddag bekendgemaakt.

Kenyatta kreeg volgens de kiescommissie 50,07 procent van de stemmen bij de verkiezingen die afgelopen maandag werden gehouden. Daarmee is hij in één keer gekozen tot president, want in de eerste ronde heeft de winnaar 50 procent van de stemmen nodig om direct president te zijn. Als Kenyatta minder dan 50 procent had gescoord, was een tweede ronde tegen zijn belangrijkste rivaal, huidig premier Raila Odinga, noodzakelijk geweest. Odinga kreeg volgens de kiescommissie ruim 43 procent van de stemmen.

Vrees voor geweld door onenigheid over uitslag

Dat Odinga zich bij zijn nederlaag neerlegt, lijkt zeer onwaarschijnlijk. De premier liet vanochtend, toen uit de voorlopige uitslag van de verkiezingen bleek dat Kenyatta waarschijnlijk in één keer had gewonnen, al weten dat hij zijn verlies niet zal erkennen omdat de verkiezingen oneerlijk zouden zijn verlopen. Een adviseur van Odinga zei tegen persbureau AFP dat Odinga de uitslag gaat aanvechten bij het Hooggerechtshof.

De nipte zege van Kenyatta doet de vrees oplaaien voor nieuw geweld tussen de rivaliserende stammen in Kenia. Na de vorige presidentsverkiezingen eind 2007 beschuldigde Odinga zittend en nu vertrekkend president Mwai Kibaki van verkiezingsfraude, waarna onlusten uitbraken die aan zeker 1100 mensen het leven zouden kosten. Bij waarnemers bestaat de vrees dat zo’n scenario zich nu zal herhalen.

Aanhangers van Kenyatta vieren zijn overwinning al sinds vanochtend vroeg in Nairobi en andere steden in Kenia, maar supporters van Odinga waren ook op straat om hun leider op het hart te drukken het resultaat niet te accepteren. Gewelddadigheden tussen beide groepen bleven tot nu toe uit.

Proces tegen Kenyatta begint deze zomer

Kenyatta, op dit moment vicepremier en minister van Financiën, moet zich vanaf juli in Den Haag verantwoorden voor zijn rol in de onlusten van 2008. Zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, William Ruto, is daarvoor ook aangeklaagd. De Verenigde Staten hebben, net als een aantal Europese landen, gewaarschuwd voor de consequenties als Kenyatta wint. Contacten met de nieuwe president zouden op een laag pitje worden gezet.

De rol die Kenia speelt in Oost-Afrika is belangrijk. Veel internationale organisaties, zoals de milieuorganisatie van de VN, zetelen in Nairobi. Kenia vervult een sleutelrol in de bestrijding van internationaal terrorisme en stuurde soldaten naar Somalië om de terreurgroep Al Shabaab te bestrijden.