Heerenveen geeft PSV een flinke dreun in strijd om landstitel

PSV heeft zaterdagavond een dure misstap begaan in de Eredivisie. De Eindhovenaren gingen met 2-1 onderuit bij Heerenveen. Yassine El Ghanassy was met een goal en een assist de grote man bij de Friezen. Kevin Strootman scoorde in de tweede helft tegen.

Heerenveen. Eredivisie speelronde 26, sc Heerenveen - PSV. ANP CATRINUS VAN DER VEEN.
Heerenveen. Eredivisie speelronde 26, sc Heerenveen - PSV. ANP CATRINUS VAN DER VEEN. Yassine El Ghanassy krijgt van trainer Marco van Basten een schouderklopje na zijn goal tegen PSV. Foto ANP/Catrinus van der Veen

PSV heeft vanavond een dure misstap begaan in de Eredivisie. De Eindhovenaren gingen met 2-1 onderuit bij Heerenveen. Yassine El Ghanassy was met een goal en een assist de grote man bij de Friezen. Kevin Strootman scoorde in de tweede helft tegen.

PSV kan morgen als koploper afgelost worden als Ajax wint van PEC Zwolle. Heerenveen steeg door de derde zege op rij naar de negende plek.

Een noodgedwongen omzetting bleek uiteindelijk van doorslaggevende betekenis in de wedstrijd. Buitenspeler El Ghanassy mocht bij Heerenveen in de basis starten, omdat concurrent Rajiv Van La Parra te laat was. Een gouden greep, want El Ghanassy stal met een goal en een assist de show in de eerste helft.

Al na zeven minuten liet El Ghanassy zich voor het eerst gelden. Hij haalde de achterlijn en leverde een afgemeten voorzet af, die door De Roon van dichtbij werd binnengewerkt. Zeven minuten voor rust bracht de tweevoudig Belgisch international hoogstpersoonlijk de marge op twee, met zijn eerste eredivisiegoal. PSV-doelman Boy Waterman kon nog redding brengen op een inzet van Filip Djuricic, maar was kansloos op de rebound van El Ghanassy.

De riante voorsprong van Heerenveen was zeker terecht, want de Friezen overklasten PSV bij vlagen de eerste helft. Met een beetje meer precisie had de schade voor de bezoekers zelfs nog groter kunnen zijn, ware het niet dat Heerenveen nog drie grote kansen onbenut liet. Rechtsback Pele van Anholt schoot net naast, El Ghanassy stuitte op Waterman en Djuricic schatte een grote kopkans niet op waarde in.

PSV-trainer Dick Advocaat greep tijdens de rust in en bracht Ola Toivonen en Tim Matavz. Zoals verwacht nam zijn ploeg in de tweede helft het initiatief. Het leidde al snel tot twee goede kansen, waarvan de grootste door Matavz tegen de lat werd gekopt. Net toen het PSV-offensief aan kracht en overtuiging begon te minderen, viel de 2-1 alsnog. Strootman schoot via de vuisten van Nordfeldt zijn zesde goal van het seizoen binnen.

Met dank aan Nordfeldt bleven de drie punten uiteindelijk in Friesland. De Zweedse goalie redde eerst fraai op een kopbal van Marcelo en had even later weer een sublieme reflex in huis op een inzet eveneens met het hoofd van Matavz.

De voetbalverslagen zijn afkomstig van persbureau Novum.