Nuis en Richardson veroveren wereldbeker op 1000 meter

Kjeld Nuis in actie op de 1000 meter tijdens de wereldbekerfinale schaatsen in Heerenveen. Foto ANP / Vincent Jannink

Kjeld Nuis heeft vanmiddag in Heerenveen de wereldbeker gewonnen op de 1000 meter. Hij noteerde tijdens de afsluitende wereldbekerfinale de derde tijd in 1.09,24 minuten. Heather Richardson won op dezelfde afstand de wereldbeker bij de vrouwen.

Stefan Groothuis won de afstand in 1.08,91, voor nummer twee Mark Tuitert (1.09,22). De Amerikaan Shani Davis, die vorig jaar de eindoverwinning op zijn naam schreef, was negen duizendsten langzamer dan Nuis en pakt zilver in het eindklassement. Hein Otterspeer daalde naar de derde plek door de tiende tijd (1.10,05) te klokken.

Tuitert pakte met zijn goede prestatie een ticket voor de WK afstanden in Sotsji over twee weken. Ook Nuis, die in de laatste drie wereldbekerwedstrijden meer punten verzamelde dan Otterspeer, mag waarschijnlijk naar Sotsji.

Van Riessen pakt ticket voor WK afstanden

Heather Richardson won eerder vanmiddag de wereldbeker op de 1000 meter bij de vrouwen. Een elfde plek bij de wereldbekerfinale in Heerenveen bleek voor de Amerikaanse voldoende om de zege veilig te stellen. Christine Nesbitt, vorig jaar nog de beste in het eindklassement, was vandaag het snelst in 1.15,48 minuten. Laurine van Riessen werd in 1.15,95 derde. Ze pakte als snelste Nederlandse een ticket voor de WK afstanden over twee weken in Sotsji.

Richardson’s landgenote Britanny Bowe werd vierde in 1.16,03, goed genoeg voor zilver in het eindklassement. De Tsjechische Karolina Erbanová zakte naar de derde stek door met 1.16,34 de achtste tijd te noteren. Nesbitt moet het met de vierde plek doen.

Winnares van de wereldbeker op de 1000 meter Heather Richardson (midden) op het podium met landgenote Brittany Bowe (links) die tweede werd. Rechts de Tsjechische Karolina Erbanova. Foto ANP / Vincente JanninkWinnares van de wereldbeker op de 1000 meter Heather Richardson (midden) op het podium met landgenote Brittany Bowe (links) die tweede werd. Rechts de Tsjechische Karolina Erbanova. Foto ANP / Vincente Jannink

Lotte van Beek is met de zevende plek de beste Nederlandse in het eindklassement. Ze schaatste zaterdag naar 1.16,04, de vijfde tijd. Van Riessen eindigt op plaats acht. Marrit Leenstra noteerde de tiende tijd (1.16,67), waarmee ze negende werd. Margot Boer en Ireen Wüst waren niet van de partij en eindigden op respectievelijk plek tien en twaalf.

Richardson werd vorig jaar nog tweede op de 1000 meter. Twee jaar geleden was de wereldkampioene sprint al een keer de beste.

Later vanmiddag staan in Heerenveen nog de wereldbekerfinales op de 3000 meter voor vrouwen en 5000 meter voor mannen op het programma.

    • Pim van den Dool