Halfgod in Thailand, onbekend in Nederland

Ramon Dekkers (43) werd gezien als een van de beste Thaiboksers ooit.

Steven Verseput

Als Ramon Dekkers aan het vechten was, stopten taxichauffeurs in Bangkok om zijn partij live op tv te kijken. En wanneer hij arriveerde op het vliegveld van de Thaise hoofdstad, kon hij gewoon doorlopen bij de paspoortcontrole. De Nederlandse kickbokser was in eigen land vrij onbekend, maar had in Thailand de status van halfgod. Geen buitenlandse vechter die zo’n superster was als Dekkers, aldus de Bangkok Post.

Vorige week overleed Ramon ‘The Diamond’ Dekkers (43) nadat hij op zijn racefiets onwel werd in een fietstunnel, en een hartstilstand kreeg. Donderdag werd hij onder grote belangstelling gecremeerd in zijn woonplaats Breda. Boven de stad vloog een vliegtuigje met de tekst ‘The Diamond is 4ever, rust zacht’.

Dekkers beleefde in de jaren negentig zijn hoogtijdagen. Hij werd acht keer wereldkampioen Muay Thaiboksen, de meest uitgebreide vorm van kickboksen waarbij knie- en elleboogtechnieken richting het hoofd zijn toegestaan. Thailand was in die jaren de bakermat van de vechtsporten. Hij won 186 wedstrijden (waarvan 95 op knock-out), en verloor er 33. Hij begon zijn profcarrière in 1987 en sloot zijn loopbaan af in een bomvol Ahoy in 2001. Hij wordt gezien als een van de beste Thaiboksers aller tijden.

Thailand was voor hem zijn tweede vaderland, zegt zijn trainer, mentor en stiefvader Cor Hemmers. In december ontving Dekkers in Thailand nog een koninklijke onderscheiding voor beste buitenlandse Thaibokser ooit.

Het grote publiek in Nederland kent hem niet, de sport krijgt hier weinig media-aandacht. Hemmers: „Hij was teleurgesteld over het gebrek aan erkenning hier. Als hij op het vliegveld van Bangkok aankwam was het een gekkenhuis, maar als hij op Schiphol landde, stond er niemand.” Het lichtgewicht (1 meter 72 lang, 69 kilo zwaar) had een lichaam van graniet. Zijn pijngrens lag hoog. Hemmers: „Tijdens een gevecht in Amsterdam zette hij ooit zelf zijn arm weer in de kom. Hij won de wedstrijd uiteindelijk nog. En in de warming-up voor een partij in Hongkong scheurde hij zijn hamstring, waarop hij toch gewoon de ring instapte.”

Dekkers heeft het Thaiboksen voorgoed veranderd, zegt Hemmers. Hij introduceerde een vechtstijl met een combinatie van beentechniek en vuistslagen. Tot die tijd waren been-, knie- en elleboogstoten gebruikelijk. „Ramon gebruikte meer zijn handen, hij sloeg zijn tegenstanders knock-out. Later zag je dat terugkomen bij Thaise vechters.”

Met Dekkers gaat een grote persoonlijkheid verloren, zegt Hemmers. „In de ring was hij een vechtmachine. Het klinkt misschien gek, maar daarbuiten was hij een heel lief, bescheiden en integer persoon.”

    • Steven Verseput