Fleur Graeper-Van Koolwijk gekozen als nieuwe partijvoorzitter D66

Fleur Graeper-Van Koolwijk is door de leden gekozen als de nieuwe partijvoorzitter van D66. Dat maakte de partij vanochtend bekend. Graeper-Van Koolwijk is algemeen secretaris bij SER Noord-Nederland en was eerder Statenlid in Groningen.

Graeper-Van Koolwijk had bij de verkiezing twee tegenkandidaten: wethouder in Rotterdam Alexandra van Huffelen, die de steun had van partijprominenten als Alexander Rinnooy Kan, Els Borst en Hans Wijers, en Michiel Scheffer, ondernemer en fractievoorzitter van D66 in de Provinciale Staten van Gelderland. De verkiezing van Graeper-Van Koolwijk, die zestien jaar lid is van D66 wordt vandaag op het partijcongres in Eindhoven officieel bekrachtigd.

Graeper-Van Koolwijk zegt vanmiddag in haar toespraak op het partijcongres dat ze van D66 een “krachtige organisatie” wil maken “die politici op alle niveau’s helpt het beste uit zichzelf en uit het land te halen”. De nieuwe voorzitter is de opvolgster van Ingrid van Engelshoven, die voorzitter was sinds 2007. Onder de leiding van Van Engelshoven groeide D66 de afgelopen zes jaar van amper 10.000 naar ruim 23.000 leden, een record.

Stemming bij invloedrijk D66 ‘opperbest’

De stemming op het D66-congres in Eindhoven zal vandaag “opperbest” zijn, schrijft onze politiek redacteur Emilie van Outeren vandaag in NRC Handelsblad:

Een half jaar na de Tweede Kamerverkiezingen die VVD en PvdA genoeg zetels gaven om samen te regeren, smeken die partijen met name Pechtold om steun. Van een slapjes uitgestoken hand is geen sprake meer, de coalitie wil hem met twee armen omhelzen. PvdA-leider Diederik Samsom roemde hem deze week in een Kamerdebat om zijn “briljante voorstellen”. Premier Mark Rutte (VVD) was het “volkomen” met hem eens. Het is onduidelijk wat die mooie woorden D66 concreet gaan opleveren, maar er heerst een opperbeste stemming. De fractie van twaalf doet er toch mooi weer toe.