Duur, chic en erg ziek

Zeker 63 gasten hebben een maaltijd in een van de meest gerenommeerde restaurants ter wereld moeten bezuren met een acute voedselvergiftiging. Het kwam het Kopenhaagse restaurant Noma, dat twee Michelin-sterren heeft en dagelijks duizenden verzoeken ontvangt voor reserveringen, op een uitbrander te staan van de Deense voedsel en warenautoriteit. Het moet de zaak voortaan schoner houden en zorgvuldiger met zijn etenswaren omgaan, oordeelden inspecteurs.

Het vergiftigingsincident dateert van half februari. Het is niet bekend wat ze hadden gegeten. Noma geniet vermaardheid wegens de creaties van chefkok René Redzepi, die vindingrijk is in het gebruik van lokale ingrediënten als zeewier, vissenschubben en mossen. „Er is ongelooflijk veel mogelijk als je zo creatief bent als ze hier zijn”, schreef de culinaire recensent van deze krant, Marjoleine de Vos, in 2011 over Noma.