Dit nog onbekende schilderij van Van Dyck werd per toeval ontdekt door BBC

Het schilderij, een portret van een vrouw, zou Van Dyck in zijn late Britse periode hebben gemaakt. Foto BBC

Een nog onbekend schilderij van de zeventiende-eeuwse Vlaamse meester Anthony van Dyck is ontdekt nadat de BBC een foto van het werk online had gezet. Het werk lag opgeslagen in het Britse Bowes Museum en aangenomen werd dat het om een kopie ging. Een kunsthistoricus zag de foto en herkende het als een origineel, zo meldde de omroep vanochtend.

De foto was gemaakt voor een project van de BBC waarin alle olieverfschilderijen in musea online worden gezet. Nadat kunsthistoricus Bendor Grosvenor aan de bel trok, onderzocht Van Dyck-kenner Christopher Brown het schilderij en concludeerde hij dat het inderdaad om een origineel gaat.

Van Dyck heeft het schilderij, een portret van een vrouw, volgens Brown duidelijk in zijn late Britse periode gemaakt. “Dit is absoluut Van Dyck op zijn best”, zegt hij tegen de BBC.

Het schilderij werd niet tentoongesteld en was bedekt met vuil en vernis. De waarde werd eerder tussen de 3500 en 6000 euro geschat, maar door de ontdekking is het schilderij nu zo’n 1,2 miljoen euro waard.

Meer over het schilderij vanavond in het BBC-programma ‘Your Paintings: A Culture Show Special’, om 19.30u op BBC 2.