‘Dit is gewoon mijn ding en ik wil de beste zijn’

Bas Kiepe is eigenaar van twee beveiligingsbedrijven, zijn vrouw Susanne was veearts en model en is nu huisvrouw. „Ik praat nooit over wat ik meemaak”, zegt hij.

‘Ik sta voortdurend onder druk’

Bas: „Ik ben topman van twee beveiligingsbedrijven. We werken voor vermogende particulieren en beursgenoteerde bedrijven. We trainen onder andere chauffeurs in specialistische rijopleidingen en au pairs in kinder-EHBO, onderzoeken fraude en voeren integriteitsonderzoeken uit, maar doen ook persoonsbeveiliging en preventieve observatie. We schrijven ook socialemediabeleid voor de kinderen. Dat ze geen foto van het familiejacht op Facebook moeten zetten enzo.”

Susanne: „Je bent altijd beschikbaar voor je opdrachtgevers.”

Bas: „Families bellen me niet alleen als het om hun veiligheid gaat, maar ik ben ook een vertrouwenspersoon. Bijvoorbeeld als hun dochter met een verkeerd vriendje thuiskomt. Doordat we deze mensen ook in hun persoonlijke levenssfeer trainen, stellen ze een enorm vertrouwen in me. Toch stel ik me niet op als huisvriend, ik hou afstand. Ik praat nooit over wat ik meemaak.”

‘Ik vind ook dat ik te hard werk’

Susanne: „Ik vraag Bas wel eens of hij wat minder zou kunnen werken, want ik maak me wel eens zorgen dat-ie te hard werkt. Maar dan zegt-ie meestal: ‘Het moet nu even’.”

Bas: „Je hebt voor mij gekozen en dus voor mijn werk.”

Susanne: „Bas is heel beschermend, daarom doet-ie dit werk.”

Bas: „Dit is gewoon mijn ding en ik wil de beste zijn. Ik vind ook wel dat ik te hard werk, maar dat zit in mijn genen. Daar kan ik niks aan doen.”

Susanne: „En ik ook niet, haha! Als Bas zich voorneemt om wat rust te nemen, dan zeggen we: zullen we zaterdagavond aan de keukentafel gaan zitten? Dan kook ik en drinken we lekkere wijn. Maar die momenten samen zijn schaars. O ja, en op zaterdag gaan we samen sporten.”

Bas: „Daarna ga ik nog even naar kantoor, daar is het lekker rustig op zaterdag. Vergeet niet, mijn klanten zijn ondernemers, die werken ook altijd, die accepteren geen ‘nee’. Ja, ik sta voortdurend onder druk.”

‘Geen frictie over taakverdeling’

Susanne: „Ik heb twee volwassen dochters en ik manage het huishouden. Daarmee heb ik genoeg over mezelf verteld, het gaat om Bas.”

Bas: „Je bent de drijvende kracht achter mijn succes. Vertel nou gewoon wat je allemaal hebt gedaan.”

Susanne: „Moet dat echt? Nou, oké. Ik ben geboren in Duitsland en heb daar diergeneeskunde gestudeerd. Al op jonge leeftijd werkte ik als model, deed ik aan motorcrossen en was ik springruiter. Ik verdiende al mijn geld zelf. Ik mis mijn werk niet. Ik heb zoveel te doen: ik sport veel, ik heb vier paarden, daar wil ik ook mee gaan fokken.”

Bas: „Ik vind het prima dat Susanne geen betaald werk heeft, als ze maar gelukkig is.”

Susanne: „Ja, ik doe alles in huis.”

Bas: „Maar ik maai het gras.”

Susanne: „Die taakverdeling levert gelukkig geen frictie op.”

Bas: „Het is een heel natuurlijke taakverdeling, zonder gedachten over man-vrouwverhoudingen.”

Susanne: „Ik zorg dat het eten klaar is als Bas thuiskomt. Hij klaagt niet als het eens niet zo is.”

Bas: „Nee, ik stel weinig eisen.”

Susanne: „Hij bedankt me ook altijd dat ik zo lekker heb gekookt.”

Bas: „Ik moet alleen niet worden gebeld voor wissewasjes als: schat, wat wil je vanavond eten? Dat kan ik niet hebben tijdens mijn werk.”

Susanne: „Ik stuur wel een app.”

‘Naar de regatta in Saint-Tropez’

Bas: „Ik geef mezelf een net iets bovenmodaal inkomen, de rest gaat terug in de zaak. Noem dat maar Hollandse nuchterheid. Ik rij niet in een Rolls Royce of een Audi A8. Ik wil ook in uiterlijke dingen afstand houden tot mijn opdrachtgevers. Ik vlieg alleen businessclass als we terugkomen van vakantie, omdat ik daarna weer aan het werk moet.”

Susanne: „Het is wel voorgekomen dat Bas vanaf ons vakantieadres terug moest voor zijn werk.”

Bas: „Ik kom niet voor elk wissewasje terug, maar als er iets serieus met een opdrachtgever is, dan ga ik.”

Susanne: „We gaan altijd naar de botenshow in Monaco, de zeilregatta in Saint-Tropez en naar de Tefaf, heel erg leuk.”

Bas: „Daar beveiligen en begeleiden we onze opdrachtgevers, meestal koppel ik er een vakantie aan.”

Susanne: „Of Bas zegt: kom, we gaan even shoppen in Amsterdam. Dan gaan we naar de ‘PC’, maar intussen kijkt-ie of zijn beveiligingsmedewerkers hun werk goed doen.”

Bas: „Ik wil specialist zijn in alles wat ik doe, daarom leg ik de lat voor mezelf hoog. Dat wordt gewaardeerd door opdrachtgevers.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl

    • Friederike de Raat