De schuld van SNS? Misschien iets voor Marx...

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Nederland. 29-03-2012. Rotterdam. Jean Frijns. Jean Marie Guillaume Frijns (Heerlen, 1947) is een Nederlands topfunctionaris.Frijns studeerde in de jaren zestig econometrie aan de Universiteit van Tilburg. Hij studeerde af in 1971 en promoveerde in 1979. Hierna ging Frijns aan de slag bij het CPB, waar hij onderdirecteur werd. In 1988 werd hij aangenomen in het pensioenfonds ABP. In 1993 kreeg hij daar de leiding over de beleggingsafdeling. Hij bleef op deze functie tot 2005, waarna hij werd opgevolgd door Roderick Munsters. In 1995 werd hij hoogleraar Beleggingsleer aan de Vrije Universiteit. In 2007 werd hij aangesteld als voorzitter van een commissie die de aanbevelingen van de commissie-Tabaksblat op het gebied van corporate governance moest toetsen. De commissie-Frijns heeft zich met name gericht op het beloningsbeleid in de top van ondernemingen Foto: Ilya van Marle

Ach ja, de jaren zestig. „De dorpsjeugd klit wat bij elkaar, in minirok en beatlehaar.”

De een was zanger in een band in Schiedam die zich Free Ltd noemde. Hij vertrok naar Amsterdam om te studeren en nam in 1969 deel aan de legendarische bezetting van het Maagdenhuis, het administratieve centrum van de Universiteit van Amsterdam.

De ander kwam uit Heerlen en wist niet hoe snel hij Limburg moest verlaten om in Tilburg te gaan studeren. Daar stond hij aan het front van de studentenrevolte van 1968 en 1969, toen studenten de universiteit kortstondig in Karl Marx Universiteit omdoopten.

Ze kregen beiden later een goeie baan in de financiële wereld, waar op een gegeven moment de miljoenen en de miljarden door hun handen gingen. Overnames. Beleggingen op wereldschaal.

Binnenkort zien ze elkaar. De aanleiding is de ondergang en nationalisatie vorige maand van bank en verzekeraar SNS Reaal.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) benoemde afgelopen week een aparte onderzoekscommissie bestaande uit oud-topambtenaar Rein Jan Hoekstra en voormalig topbelegger Jean Frijns van pensioengigant ABP.

Een van de vragen die het publiek beantwoord wil zien is welke rol SNS Reaal-topman Sjoerd van Keulen speelde tijdens en na de overname van vastgoedfinancier Property Finance in 2006. De (verwachte) vastgoedverliezen hebben SNS de das omgedaan.

Van Keulen zit nu in de beklaagdenbank. Frijns moet een oordeel vellen. Van Keulen was de Maagdenhuisbezetter, Frijns de revolutionair in Tilburg.

Het is precies wat ze toen al zongen. „Mensen noem elkaar geen mietje. Eenmaal zing je allemaal, allemaal hetzelfde liedje. ’t is de schuld van ’t kapitaal.”

menno Tamminga

    • Menno Tamminga