De schuld van SNS? Misschien iets voor Marx...

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Ach ja, de jaren zestig. „De dorpsjeugd klit wat bij elkaar, in minirok en beatlehaar.”

De een was zanger in een band in Schiedam die zich Free Ltd noemde. Hij vertrok naar Amsterdam om te studeren en nam in 1969 deel aan de legendarische bezetting van het Maagdenhuis, het administratieve centrum van de Universiteit van Amsterdam.

De ander kwam uit Heerlen en wist niet hoe snel hij Limburg moest verlaten om in Tilburg te gaan studeren. Daar stond hij aan het front van de studentenrevolte van 1968 en 1969, toen studenten de universiteit kortstondig in Karl Marx Universiteit omdoopten.

Ze kregen beiden later een goeie baan in de financiële wereld, waar op een gegeven moment de miljoenen en de miljarden door hun handen gingen. Overnames. Beleggingen op wereldschaal.

Binnenkort zien ze elkaar. De aanleiding is de ondergang en nationalisatie vorige maand van bank en verzekeraar SNS Reaal.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) benoemde afgelopen week een aparte onderzoekscommissie bestaande uit oud-topambtenaar Rein Jan Hoekstra en voormalig topbelegger Jean Frijns van pensioengigant ABP.

Een van de vragen die het publiek beantwoord wil zien is welke rol SNS Reaal-topman Sjoerd van Keulen speelde tijdens en na de overname van vastgoedfinancier Property Finance in 2006. De (verwachte) vastgoedverliezen hebben SNS de das omgedaan.

Van Keulen zit nu in de beklaagdenbank. Frijns moet een oordeel vellen. Van Keulen was de Maagdenhuisbezetter, Frijns de revolutionair in Tilburg.

Het is precies wat ze toen al zongen. „Mensen noem elkaar geen mietje. Eenmaal zing je allemaal, allemaal hetzelfde liedje. ’t is de schuld van ’t kapitaal.”

    • Menno Tamminga