De geest van de Maas en de geest van Michael

Wat is er dit weekeinde te beleven? Cultuurtips en een selectie uit al besproken kunstuitingen.

None

Huilen in Rotterdam

De Rotterdamse museumnacht heeft dit jaar als thema ‘waterlanders’. De nacht begint om 20u bij het Havenmuseum met het verbreken van het wereldrecord lachen. In het NAi kun je juist de workshop ‘Huilen voor beginners’ volgen. Op het schip de Geertruida bij het Havenmuseum wordt met een nieuw ritueel de ‘Maasgeest’ vereerd. In museum Boijmans Van Beuningen gaat de vandaag geopende tentoonstelling over het ambacht ’s nachts verder met demonstraties in het hele museum van o.a. mozaïeken, 3D-printen, houtbewerking en marmeren. Vanaf 00.00 uur draaien de grootste tearjerkers uit de filmgeschiedenis in LantarenVenster.

Museumnacht Rotterdam. Inl: rotterdamsemuseumnacht.nl

Liefde en Ed van der Elsken

Vandaag opent in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een tentoonstelling waarop het werk van de legendarische fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990) gecombineerd wordt met dat van negen andere Nederlandse fotografen en andere ‘beeldmakers’, onder wie Koos Breukel, Julika Rudelius, Heddy Honigmann, Paul Kooiker en Useful Photography. Alle getoonde foto’s gaan over de liefde, voor mensen en voor fotografie, zoals al door Van der Elsken was gecombineerd in de titel van zijn fotoboek Eye Love You (1977).

Fotomuseum, Gebouw Las Palmas, Wilhelminakade 332, Rotterdam, t/m 20 mei. Inl: nederlandsfotomuseum.nl

Michael Jackson bij het circus

Michael Jackson: The Immortal World Tour is een wereldtournee van circusgroep Cirque du Soleil, gebaseerd op de muziek van Michael Jackson. De show van schrijver/regisseur Jamie King, met vijftig internationale dansers, muzikanten en acrobaten, is een eerbetoon aan de King of Pop die in 2009 op vijftigjarige leeftijd overleed. Verwacht een collage van videoclipachtige scènes met acrobatisch gebuitel, projecties van de zanger op een immens scherm, een geavanceerd bewegend podium, een band met musici die met de zanger gewerkt hebben en twee Nederlandse dansers.

Michael Jackson - The Immortal World Tour. 9,10 maart, Ziggo Dome Amsterdam. Inl: ziggodome.nl

Strange Interlude

Tien jaar na het succes van Eugene O’Neills Strange Interlude herneemt het Nationale Toneel deze voorstelling met grotendeels dezelfde cast. Ariane Schluter speelt opnieuw de tragische Nina Leeds, die in haar zoektocht naar geluk alle levens om zich heen ruïneert. Dries Vanhegen, Mark Rietman en Jappe Claes zijn net als toen haar mannen. Nu ook met Nettie Blanken en Hans Croiset.

Première 9/3. Inl: nationaletoneel.nl