Belegger VS blij met record voor Dow Jones

Ruim vijf jaar na de start van de crisis is het zover. De Dow Jones-index, de bekendste beursgraadmeter ter wereld, heeft het oude record van oktober 2007 eindelijk verbroken. Optimisme over de Amerikaanse economie, een lichte stijging van de huizenprijzen en relatief goede jaarcijfers van beursgenoteerde bedrijven maken dat beleggers instappen. De winst voor de Dow is het verlies voor goud, de ultieme vluchtheuvel voor beleggers in tijden van crisis. De goudprijs daalde de afgelopen maanden gestaag. Het geld gaat nu weer in de aandelenmarkt. Maar de kans op grote winst is voorbij. Beleggers die op het dieptepunt van de crisis zijn ingestapt – de Dow zakte in de maanden na het failliet van zakenbank Lehman Brothers naar 6.500 punten – zijn de echte spekkopers. De durfal van toen kan nu dus bogen op een winst van meer dan 100 procent. Dat is beleggen met een grote B.

...en dalers

maar bankier in Europa vreest voor zijn bonus

Ondanks steunoperaties zijn de Europese banken er niet in geslaagd de economische groei aan te jagen. Het volk begint steeds meer te morren en ze krijgen steun van Europa. De bonussen van bankiers uit de Europese Unie mogen niet hoger zijn dan hun jaarsalaris, of tweemaal zo hoog mits de aandeelhouders dat goed vinden. Dit is van toepassing op alle plekken waar Europese bankiers werken, en op iedere buitenlandse bankier die in de Europese Unie werkzaam is.

De ooit zo almachtige bankenlobby van Europa lijkt geneutraliseerd en de lobby weet zich alleen gesteund door de City. Maar de Britse minister van Financiën, George Osborne, slaagde er niet in om een Europese regeling tegen te houden die bonussen van bankiers aan banden legt. Alle 26 andere ministers zijn vóór maximumbonussen.