Behoudende PvdA'er volgt Paul Schnabel op

Politiek talent koos voor de wetenschap en wordt nu de nieuwe directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Met Kim Putters (1973) krijgt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een directeur die het product is van arbeidersemancipatie – een verschijnsel dat in de eigen rapportages vaak opduikt.

Putters groeide op als oudste zoon van een schippersfamilie in Hardinxveld-Giessendam, een gereformeerd dorp aan de oever van de Merwede. Via de mavo klom hij op naar de universiteit, waar hij promoveerde als bestuurskundige. Sinds 2008 is hij hoogleraar zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Putters’ politieke carrière begon in 2002, toen hij voor de PvdA gekozen werd in de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam, waar hij nog altijd woont. Een jaar later werd Putters, op 29-jarige leeftijd, lid van de Eerste Kamer.

In de Eerste Kamer staat Putters te boek als een wat behoudende PvdA’er die weinig opheeft met linkse nivelleringspolitiek. Afgelopen najaar keerde hij zich in een opiniestuk in deze krant tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie, die zijn partij had bedongen in het regeerakkoord van Rutte II. Mede-auteur van het artikel was een Utrechts VVD-raadslid.

Mensen die Putters kennen, omschrijven hem als ambitieus, hardwerkend en aimabel. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, die goed met Putters bevriend is („we zijn allebei fan van Abba”), zegt: „Als je op zoek gaat naar de vijanden van Kim Putters, zal je niet ver komen.”

Naast zijn hoogleraarschap en politieke werk vervult Putters een indrukwekkende hoeveelheid adviseurschappen en toezichtfuncties. Zo is hij lid van de Adviesraad Stichting Toekomstscenario’s Gezondheidszorg en voorzitter van de Raad van Toezicht van ziekenhuisorganisatie Rijnstate in Arnhem. Dit jaar zette het zorgmagazine Skipr hem op de twaalfde plek in de ‘top-99’ van machtigste mensen in de zorg.

Oud-CDA-Kamerlid Ger Koopmans, die tot voor kort met hem in het bestuur van Scouting Nederland zat, zegt dat Putters „zowel de grote als de kleine wereld” kent. „Als je als sociaal-democraat én homo goed kunt functioneren in de gemeenteraad van een gereformeerde dorp, dan weet je verrekte goed hoe de samenleving in elkaar zit”.

Hoewel Putters binnen zijn partij gezien wordt als een politiek talent – hij werd meerdere malen gepolst om Tweede Kamerlid te worden – kiest hij nu voor een volledige carrière in de wetenschap. Hem staat een niet geringe taak te wachten. De vertrekkende directeur, Paul Schnabel, stond vijftien jaar aan het roer en groeide in die tijd uit tot een buitengewoon invloedrijke stem in het maatschappelijke debat.

    • Thijs Niemantsverdriet