Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Zuid-Korea: ‘krachtige’ reactie op Noord-Koreaanse ‘provocaties’

Zuid-Korea zal “krachtig” reageren op de “provocaties” van Noord-Korea. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye vanochtend gezegd nadat Noord-Korea vannacht bekendmaakte de in 1953 overeengekomen wapenstilstand te zullen beëindigen.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye beloofde vanochtend dat haar land krachtig zal reageren op verdere provocaties van Noord-Korea. Foto AP via Yonhap / Ahn Jung-won

Zuid-Korea zal “krachtig” reageren op de “provocaties” van Noord-Korea. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye vanochtend gezegd nadat Noord-Korea vannacht bekendmaakte de in 1953 overeengekomen wapenstilstand te zullen beëindigen.

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd in oorlog. De beide landen waren tussen 1950 en 1953 verwikkeld in een in oorlog, die niet met een vredesovereenkomst, maar een wapenstilstand eindigde. Noord-Korea zei vannacht zich niet meer aan de wapenstilstand gebonden te voelen. Ook dreigde het land opnieuw met een “preventieve” nucleaire aanval op de Verenigde Staten.

De situatie op het Koreaanse schiereiland is “bijzonder ernstig”, zei president Park vanochtend tijdens een toespraak op een militaire academie. Ze wees nog eens op de kernproef die Noord-Korea onlangs heeft gehouden en kondigde in reactie op de Noord-Koreaanse dreigementen aan de militaire samenwerking met de Verenigde Staten te zullen intensiveren. Park zei dat het lijkt alsof Noord-Korea uit is op “zelfvernietiging”, maar herhaalde dat Zuid-Korea bereid is over vrede te praten “als Noord-Korea het pad van verandering kiest”.

China roept partijen op kalmte te bewaren

China heeft alle partijen in het Koreaanse conflict vanochtend opgeroepen “kalmte en terughoudendheid” te betrachten en geen acties te ondernemen die de spanningen op het Koreaanse schiereiland nog verder kunnen doen oplopen. China noemt de situatie in de regio “zeer complex en gevoelig”. Hoewel China geldt als de laatste steunpilaar van het Noord-Koreaanse regime, lijkt Beijing steeds minder invloed te hebben op Pyongyang. Zo drukte China Noord-Korea onlangs tevergeefs op het hart geen nieuwe kernproef te houden.

De VS reageerden vanochtend vrij laconiek door te zeggen dat Noord-Korea zich vaker van “extreme retoriek” bedient. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat de VS zichzelf en zijn bondgenoten goed kunnen verdedigen tegen mogelijke aanvallen.