Woutertje Pieterse voor 'Kelderkind' van Kristien Dieltens

De Woutertje Pietertje Prijs voor het beste Nederlandstalige kinder- en jeugdboek van afgelopen jaar is gisteren toegekend aan de Vlaamse schrijfster Kristien Dieltens voor Kelderkind.

Volgens de jury, onder voorzitterschap van Hanneke Groenteman, is Kelderkind „een historische roman, een psychologische thriller en een indringend coming of age-verhaal met hier en daar magische elementen” ineen. De jury schrijft ook: „Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar.”

Kelderkind is een verhaal over uitgestotenen geworden. Het speelt zich af in het jaar 1828, als de historische figuur Kaspar Hauser op zestienjarige leeftijd voor het eerst een kelder verlaat om de buitenlucht van Neurenberg in te strompelen. Dit waargebeurde verhaal combineerde Dieltens met de fictieve geschiedenis van Manfred, een jongen met een hazenlip.

In een interview, vandaag in de Boekenbijlage van deze krant, zegt Dieltens daarover: „Dat iemand de kinderlijke onschuld van die jongen [Kaspar Hauser] helemaal wilde vernietigen, dat vond ik zó frappant. En eind jaren negentig kregen we nog de schok van Marc Dutroux. Toen besloot ik dat ik ooit over kelderkinderen zou schrijven.”

Kelderkind is het vijftigste boek van Dieltens. In 1997 debuteerde ze met De gouden bal, wat ze schreef naar aanleiding van het overlijden van een kind in haar klas; voordat ze fulltimeschrijfster werd, werkte Dieltens jarenlang als lerares.

De jury van Woutertje Pieterse koos Kelderkind uit 127 inzendingen. Bij de laatste genomineerden zaten verder Marian De Smet met Rotmoevie, Gideon Samson met Zwarte Zwaan en Edward van de Vendel met Dertien rennende hertjes. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. Vorig jaar ging de prijs naar Ted van Lieshout voor Driedelig paard.

‘Mijn boek is donker, niet zwaar’: Boeken, pagina 5