Winterse omslag

Zowel zachte als koude lucht proberen het land te veroveren. De kou, met uiteindelijk serieus winterweer in Nederland, gaat dat gevecht winnen. De voorbereidingen voor de terugkeer van de winter zijn gisteren getroffen in het noorden van Europa. Tussen een lagedrukgebied boven Siberië en een hogedrukgebied boven Groenland wordt vrieskou van boven de poolregio het zuiden van Scandinavië en de Baltische staten binnengevoerd.

Vrijdag ontstond boven Noord-Europa een nieuw hogedrukgebied. Tussen dat systeem en lagedrukgebieden ten zuiden van ons land wordt, met een aantrekkende noordoostenwind, een deel van de kou ook naar West-Europa gevoerd.

Vrijdagavond en -nacht probeert de zachte lucht eerst nog verder op te dringen, met op de overgang op steeds meer plaatsen regen. Langs de noordflank van het systeem is natte sneeuw mogelijk. Het koelt af naar +1 aan de Waddenkust tot +9 in Zuid-Limburg.

Zaterdag verloopt bewolkt en op veel plaatsen eerst regenachtig, maar vanuit het noordoosten gaat op steeds meer plekken de neerslag over in natte sneeuw. In de noordelijke provincies wordt het rond 3 graden. In het zuiden start de dag nog zacht, maar dalen de temperaturen overdag. In de avond en nacht sneeuwt het ook daar enige tijd.

Zondag schuift de sneeuw zuidoostwaarts het land uit maar blijft het bewolkt en komt het kwik nauwelijks boven nul.