Winst van grote bedrijven met 16 procent gedaald

Economie

De grootste Nederlandse beursbedrijven maakten vorig jaar 16 procent minder winst dan het jaar daarvoor. Na de kleinere bedrijven krijgen ook zij steeds meer last van de economische crisis. Dat blijkt uit een analyse door deze krant van de resultaten over 2012 van 39 van de grootste beursfondsen. Bij elkaar verdienden de bedrijven in de twee bekendste graadmeters van de Amsterdamse beurs, de AEX en de Midkap, ruim 37,3 miljard euro. Dat is ruim 7 miljard minder dan in 2011. Tot de grootste verliezers behoorden AkzoNobel, Randstad, DSM, PostNL, KPN en Delta Lloyd. In eerdere jaren waren de grote beursgenoteerde bedrijven beter bestand tegen de crisis dan het midden- en kleinbedrijf. Grotere reserves en spreiding van activiteiten over de wereld maakten dat zij het langer konden volhouden. Maar nu Nederland in een triple dip zit en de eurozone in recessie blijft, gaat dat steeds minder op. NRC

De crisis de baas: pagina 11