Winst van Fugro komt hoger uit dan verwacht

Bodemonderzoeker Fugro heeft ondanks conflicten in de top van het bedrijf een positief resultaat geboekt over 2012. De koers van het bedrijf daalde afgelopen maanden twee keer fors, nadat respectievelijk bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker en commissaris Frans Cremers met ruzie opstapten. Na de presentatie van de jaarcijfers vanochtend steeg de koers van het aandeel met ruim 10 procent.

Fugro heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan het zelf had verwacht. Het ingenieursbedrijf uit Leidschendam maakte een winst van bijna 292 miljoen euro – ruim tien miljoen meer dan voorspeld en iets meer dan in 2011. Behalve de winst is vorig jaar ook de omzet gestegen. Die nam toe van bijna 2,6 miljard euro in 2011 naar bijna 3 miljard euro vorig jaar.

Ondanks de huidige onzekere economie, zijn de eerste maanden van dit jaar verlopen „zonder significante ontwikkelingen”, zo laat het bedrijf weten.

Fugro, dat tot voor kort nog uit drie divisies bestond, verkocht in september een groot deel van zijn divisie ‘Geoscience’ aan het Franse concern CGG Veritas, voor een bedrag van 1,2 miljard euro. Reden voor de verkoop was dat Fugro op het gebied van Geoscience geen marktleider dacht te kunnen worden.

Op zijn twee overgebleven divisies ‘Geotechniek’ en ‘Survey’ is Fugro dat wel. De divisie Geotechniek, die bodemonderzoek doet op het vasteland, was in 2012 goed voor ruim 720 miljoen euro. De divisie Survey, die andere diensten verleent aan de olie- en gasindustrie, boekte een omzet van bijna 1,4 miljard euro.

De afgelopen maanden domineerde het nieuws over meningsverschillen in de top. In november kondigde Fugro aan dat de nog geen jaar eerder aangetreden bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker het bedrijf per direct zou verlaten. Reden daarvoor was een „verschil in visie over het te voeren beleid”. Waar dat verschil precies in zat, bleef onduidelijk. Steenbakker werd opgevolgd door vice-voorzitter Paul van Riel.

Vorige maand raakte de top van het bedrijf plotseling nóg iemand kwijt. Commissaris Frans Cremers trad na acht jaar af, ook al vanwege een verschil van inzicht. Ditmaal over „veranderingen in de financiële organisatie”. Dat had niets te maken, zo beklemtoonde het bedrijf, met „gerapporteerde of nog te rapporteren cijfers”.