Wedden op de nieuwe paus: kardinaal Scola is favoriet

Ook aan de paus kan je geld verdienen – of je kunt een gezelschapsspel maken van het komende conclaaf. Op veel plaatsen kun je wedden wie wordt gekozen als de nieuwe paus. Meest genoemd: Angelo Scola, de aartsbisschop van Milaan.

Ook aan de paus kan je geld verdienen - of je kunt een gezelschapsspel maken van het komende conclaaf. Op veel plaatsen kun je wedden wie wordt gekozen als de nieuwe paus. Meest genoemd: Angelo Scola, de aartsbisschop van Milaan. 

Kijk bijvoorbeeld naar dit overzicht, waar een soort gemiddelde van de verschillende bookmakers te vinden is. Scola maakte hier vrijdagavond de meeste kans, met Peter Turkson, de mogelijke zwarte paus uit Ghana, op de tweede plaats. Ook de Ierse goktite Paddypower zet Scola bovenaan. Opvallend is dat de huidige tweede man van het Vaticaan, Tarcisio Bertone, volgens de bookmakers een heel goede kans maakt. In de meeste lijstjes van papabili komt hij niet voor, omdat hij als Secretaris van Staat veel steken heeft laten vallen. Misschien staat hij zo hoog omdat hij - nog - veel macht heeft in de curie, het bestuursapparaat van het Vaticaan.

Elders kun je op een andere manier een eigen pausverkiezing houden. De website Religionnews heeft er een soort tenniswedstrijd van gemaakt, met in de halve finales Scola en de ook vaakgenoemde Canadese kardinaal Marc Ouellet. 

Bron religionnews.com

Bron religionnews.comBron religionnews.com

Op de uitstekende website van de National Catholic Reporter waren er vanavond na twee stemrondes nog tien kandidaten over. Geen verrassingen hier.

Wie op een minder serieuze manier op het internet aan de gang wil met kardinalen en paus, kan terecht bij het FantasieConclaaf en de site Adopteer een kardinaal - maar daar moet je maar afwachten wie je krijgt.

Bron adoptacardinal.orgBron adoptacardinal.org

    • Marc Leijendekker