Afscheid president Chávez - oppositie niet bij beëdiging interim-president

Vandaag wordt Nicolas Maduro (met microfoon) beëdigd, hier sprak hij het volk toe dat staat te wachten buiten de militaire academie om afscheid te nemen van Chávez. Foto EPA / Presidency of Venezuela

De Venezolaanse oppositie zal niet aanwezig zijn bij de beëdiging van vicepresident Nicolas Maduro tot waarnemend president van Venezuela later vandaag. Dat heeft ze zojuist volgens persbureau AP bekend gemaakt. Om halfvijf vanmiddag Nederlandse tijd begon de uitvaart van de Venezolaanse president Hugo Chávez, die dinsdag overleed.

Later vandaag wordt de vicepresident beëdigd. Die beëdiging is controversieel: volgens de oppositie wordt met het aantreden van Maduro als waarnemend president de grondwet geschonden. Volgens sommigen zou de voorzitter van de Nationale Vergadering aan moeten treden bij de dood van een president, en niet de vicepresident.

Bovendien vindt de oppositie het ongepast dat de beëdiging plaatsvindt in de militaire academie waar Chávez op ligt gebaard. Dat vindt ze een slecht voorbeeld: het leger zou gen rol moeten spelen in de politiek.

Voor nieuwe verkiezingen is nog geen datum aangewezen.

Mensen nemen afscheid van Chávez

Wereldleiders, beroemdheden en Venezolaanse burgers namen ondertussen afscheid van de overleden Chávez. Bij de uitvaartceremonie in Caracas waren zo’n dertig regeringsleiders aanwezig, onder wie de Surinaamse president Desi Bouterse en de Iraanse leider Mahmoud Ahmadinejad. Ook acteur Sean Penn gaf acte de présence. Namens Nederland was minister van Staat Hans van den Broek aanwezig.

De uitvaart van Chávez had plaats in de militaire academie, waar hij de afgelopen dagen opgebaard lag. Een koor en een orkest onder leiding van dirigent Gustavo Dudamel brachten het Venezolaanse volkslied ten gehore. Nadat het lied was afgelopen schreeuwden de aanwezigen “Leve Chávez!” De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro legde een zwaard op de kist van Chávez.

Buiten de academie stonden duizenden mensen om nog een glimp van het lichaam van Chávez op te vangen. Ambtenaren deelden flesjes water uit en straatverkopers probeerden replica’s van de presidentiële sjerp aan de man te brengen. Scholen en bedrijven hadden hun deuren gesloten en de regering had de verkoop van alcohol verboden.

Hoewel Chavez, die overleed aan kanker, een staatsbegrafenis ten deel valt, is er van een echte begrafenis geen sprake. Het lichaam van Chavez wordt gebalsemd en permanent opgebaard in het Museum van de Revolutie in de Venezolaanse hoofdstad.

De regering had nationale en internationale media geen toestemming gegeven om bij de ceremonie aanwezig te zijn. Gisteren heeft minister van buitenlandse zaken Elias Jaua lokale media opdracht gegeven om geen kritische politieke analyses te publiceren, omdat die “een provocatie zouden kunnen zijn voor de gepijnigde bevolking”.

Kijk hier live mee met de beelden van Chávez’ uitvaart.

Een aantal hooggeëerde gasten op de uitvaart:

De Boliviaanse president Evo Morales (rechts). Foto AP / Rodrigo AbdDe Boliviaanse president Evo Morales (rechts). Foto AP / Rodrigo Abd

De Cubaanse president Raul Castro betuigt de laatste eer. Foto Reuters / Miraflores Palace

De Cubaanse president Raul Castro betuigt Chávez de laatste eer. Foto Reuters / Miraflores PalaceDe Cubaanse president Raul Castro betuigt Chávez de laatste eer. Foto Reuters / Miraflores Palace

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (midden) arriveert bij de uitvaart. Foto AFPDe Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (midden) arriveert bij de uitvaart. Foto AFP

    • Anouk van Kampen