Van havenarbeider tot eigenaar van restaurant

None

Zien

Filmdrama

La graine et le mulet

Ned. 2, 23.15 – 01.41 uur

Omdat hij weigert parttime te gaan werken, wordt de 61-jarige havenarbeider Slimane na 35 jaar trouwe dienst ontslagen. Maar hij gaat niet bij de pakken neerzitten. Als zijn ex-vrouw weer eens een heerlijke couscousmaaltijd met vis heeft bereid, krijgt hij een ingeving. Waarom niet die verroeste oude boot in de haven kopen en er een restaurant beginnen? Met hulp van de dochter van zijn nieuwe vriendin gaat hij aan de slag, waarbij hij keer op keer tegen de bureaucratische muur aanloopt: een ontbrekende vergunning, een lening met eindeloos veel voorwaarden.

De Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche toont het in een registrerende stijl en laat daarbij een aantal scènes gedurfd lang duren. Zoals een maaltijd waarbij familieleden steeds verhitter met elkaar in discussie gaan en de camera simpelweg hun emoties vastlegt. Ook in de climax zit een tergend langzame scène die met zijn afwisseling van een erotische buikdans en Slimanes toenemende wanhoop over de opening van het restaurant op meesterlijke wijze de gevoelens van de toeschouwer bespeelt.

Kechiche repeteerde intensief met zijn cast en dat betaalt zich juist in die lange sequenties uit. Ze hebben een losheid en vanzelfsprekendheid die ervoor zorgt dat de aandacht nauwelijks verslapt.

    • André Waardenburg