Dit is een artikel uit het NRC-archief
In beeld

Onderwijs

In de rij voor Hugo Chávez - regeringsleiders nemen afscheid

De uitvaart van de dinsdag overleden Venezolaanse president Hugo Chávez begon vanmiddag om halfvijf Nederlandse tijd in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij, en talloze mensen waren in emotionele staat en met spandoeken vol teksten gericht aan de overleden president verzameld voor de militaire academie, waar het lichaam van Chávez ligt opgebaard.
Cuba's president Raul Castro neemt afscheid bij de kist van de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez.
Reuters / Miraflores Palace
De Venezolaanse vicepresident houdt een replica van het gouden zwaard van Zuid-Amerikaans vrijheidsstrijder Simon Bolivar vast bij de kist van Chávez, tijdens de uitvaartceremonie. Erna wordt Maduro beëdigd als interim-president.
AFP Photo / Presidencia
Vicepresident Maduro legt het zwaard op de kist van Chávez.
AFP Photo / Presidencia / Marcelo Garcia
De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva (L), de Braziliaanse huidige president Dilma Rousseff (M) en Rosa Virginia, dochter van Hugo Chávez bij zijn kist.
Reuters / Miraflores Palace
De Iraanse president Mahmoud Ahmedinejad bij de kist van Chávez.
AFP Photo / Presidencia / Miguel Angel Angul
Een vrouw kijkt in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, uit haar raam naar een vlag en het portret van Chávez. Venezolaanse burgers nemen deze dagen massaal afscheid van hun overleden president.
Reuters / Carlos Garcia Rawlins
Een poster van Chávez voor de militaire academie in Caracas, waar hij ligt opgebaard, staat volgeschreven met berichten van zijn aanhangers, zoals "Mijn eeuwige president" en "Ik ben een Chávist totdat ik sterf".
Reuters / Tomas Bravo
Een aanhanger van Chávez houdt een bord vast terwijl interim-president Nicolas Maduro duizenden aanhangers toespreekt die wachten tot ze afscheid kunnen nemen van Chávez. Op het bord staat "Nu meer dan ooit, zijn wij allen Chávez." Volgens de Venezolaanse overheid bezochten al meer dan twee miljoen aanhangers de militaire academie waar Chávez op ligt gebaard.
Reuters / Jorge Silva
Een meisje houdt een pop vast van de overleden president Hugo Chávez, terwijl ze tussen andere aanhangers wacht tot ze van het opgebaarde lichaam van Chávez afscheid kan nemen.
Reuters / Jorge Silva
Aanhangers van Chávez in de rij om zijn opgebaarde lichaam te zien in Caracas.
Reuters / Jorge Silva
Een aanhanger van de overleden president met een Venezolaanse vlag in de rij om afscheid van Chávez te nemen.
Reuters / Jorge Silva
Een aanhanger van Chávez wordt uit de menigte getild nadat ze is flauwgevallen in de rij voor de militaire academie in Caracas waar Chávez ligt.
Reuters / Carlos Garcia Rawlins
Aanhangers hebben teksten voor Chávez bij zich in de rijen bij de militaire academie.
AFP Photo / Eitan Abramovich
Een Chávez-sticker op de wang van een rouwende aanhanger.
Reuters / Carlos Garcia Rawlins
Graffiti van de ogen van Hugo Chávez op het Calvarioplein in Caracas, Venezuela.
AFP Photo / Geraldo Caso
Aanhangers van de overleden president buiten tijdens zijn uitvaartdienst. Chávez wordt niet begraven, maar blijft nog enige dagen opgebaard en wordt dan gebalsemd.
AFP Photo / Luis Acosta