Schoonzoon van Bin Laden in cel VS

Een schoonzoon van Osama Bin Laden, Sulaiman Abu Ghaith, is vorige week in Jordanië opgepakt en overgedragen aan de VS. Vandaag al zal hij voor een rechtbank in New York verschijnen om te worden aangeklaagd voor mogelijke betrokkenheid bij samenzweringen om Amerikaanse staatsburgers te doden.

Abu Ghait zou een van Bin Ladens belangrijkste woordvoerders zijn geweest en hebben geholpen bij de propagandaoorlog van Al-Qaeda.

Het nieuws van de aanhouding werd gisteren gemeld door Jordaanse en Amerikaanse functionarissen. Ook het Republikeinse Congreslid Peter King, voormalig voorzitter van de commissie binnenlandse veiligheid van het Huis van Afgevaardigden, bevestigde de arrestatie. Hij sprak van een „zeer belangrijke overwinning” in de strijd tegen Al-Qaeda. „Een voor een krijgen wij ze te pakken. Ik moet het de regering nageven: zij is vasthoudend en volhardend en ze is erg succesvol”.

Volgens King maakte Abu Ghaith deel uit van de groep die de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington voorbereidde en uitvoerde. Later in 2001 deed hij op een Arabisch televisiekanaal een oproep aan alle moslims om tegen de VS te vechten en dreigde hij met meer aanslagen als die van 11 september.

Volgens de Turkse krant Hürriyet werd Abu Ghaith vorige maand al opgepakt in een luxehotel in Ankara, met vervalste Iraanse papieren. Maar omdat hij verder geen strafbare feiten in Turkije had gepleegd, zouden de autoriteiten hem vervolgens via Jordanië naar Koeweit hebben laten vertrekken, daarmee Amerikaanse opsporingsagenten in staat stellend hem in Jordanië op te pakken.

Abu Ghaith komt uit Koeweit. Dat land ontnam hem zijn staatsburgerschap na 11 september 2001. Bin Laden werd in mei 2011 door de Amerikanen gedood in Pakistan. (AP)