Schoonzoon en woordvoerder Bin Laden pleit onschuldig aan plot

Abu Ghaith, hier op beelden van Al-Jazeera, deed in 2001 een oproep aan alle moslims om tegen de VS te vechten en hij dreigde met meer aanslagen als die van 11 september. Foto AP / Al-Jazeera

Een schoonzoon en een van de belangrijkste woordvoerders van Osama Bin Laden, Sulaiman Abu Ghaith, heeft zojuist in een New Yorkse federale rechtbank gepleit onschuldig te zijn aan betrokkenheid bij samenzwering om Amerikaanse staatsburgers te doden. Dat meldt persbureau AP.

Volgens zijn aanklagers prees Abu Ghaith de aanslagen van 11 september 2001, en waarschuwde hij de wereld dat er meer aanslagen zouden volgen. Hij werd vorige week in Jordanië opgepakt en overgedragen aan de VS. Vandaag werd hij al voorgeleid. Abu Ghaith zou een van Bin Ladens belangrijkste woordvoerders zijn geweest en hebben geholpen bij de propagandaoorlog van Al-Qaeda. Volgens het ministerie van justitie trad hij tot zijn aanhouding op als voornaamste woordvoerder van het terreurnetwerk. Hij blijft in hechtenis tot de rechter op 8 april bepaalt wanneer zijn strafzaak begint. Het proces zal volgens justitie een week of drie duren.

Het nieuws van de aanhouding werd gisteren gemeld door Jordaanse en Amerikaanse functionarissen. Ook het Republikeinse Congreslid Peter King, voormalig voorzitter van de commissie binnenlandse veiligheid van het Huis van Afgevaardigden, bevestigde de arrestatie. Hij sprak van een “zeer belangrijke overwinning” in de strijd tegen Al-Qaeda:

“Een voor een krijgen wij ze te pakken. Ik moet het de regering nageven: zij is vasthoudend en volhardend en ze is erg succesvol.”

Volgens King maakte Abu Ghaith deel uit van de groep die de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington voorbereidde en uitvoerde. Later in 2001 deed hij op een Arabisch televisiekanaal een oproep aan alle moslims om tegen de VS te vechten en dreigde hij met meer aanslagen als die van 11 september. Abu Ghaith komt uit Koeweit. Dat land ontnam hem zijn staatsburgerschap na 11 september 2001.

Overwinning voor de regering-Obama

De rechtszaak is een overwinning voor de regering-Obama, die al-Qaeda-verdachten in Amerikaanse rechtbanken wil berechten in plaats van ze vast te houden in militair detentiecentrum Guantanamo Bay in Cuba. Het was een van de belangrijkste beloften van Obama toen hij in 2009 aantrad dat buitenlandse terreurverdachten in federale rechtbanken zouden worden berecht in plaats van militaire.

De Republikeinen willen graag dat Guantanamo open blijft. Dat Abu Ghaith naar New York werd gehaald leidde tot grote ophef: de Republikeinen willen niet dat terreurverdachten met een grote dreiging de Verenigde Staten in komen en vrezen dat de uitkomst van een gewone juryrechtszaak een te onvoorspelbare uitkomst heeft.

    • Anouk van Kampen