Rutte snapt ophef over Israël-etiketten niet - ‘geen boycot’

epa03476057 A truck driver finishes unloading fresh fruit into the Kerem Shalom crossing for transfer into the Gaza Strip, 18 November 2012 as some 120 trucks of needed medical supplies and food, including rice, are delivered to the Gaza Strip on the fifth day of the hostilities. EPA/JIM HOLLANDER Fruit wordt in- en uitgeladen bij de grensovergang van Kerem Shalom in Israël. Foto EPA / Jim Hollander

“Het is geen boycot en geen sanctie”, zei premier Rutte vanmiddag naar aanleiding van het kabinetsplan om niet langer op producten uit Israëlische nederzettingen een label te hangen waarop staat dat het product uit Israël komt.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei eerder vandaag dat op de producten correct moet worden aangegeven waar ze vandaan komen. “Het is in strijd met het internationaal recht om op producten die niet in Israël zijn geproduceerd dat op het label te zetten.” De nederzettingen op de Westoever, de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem worden immers internationaal niet erkend als Israëlisch grondgebied.

De Israëlische regering reageerde ontstemd op de uitspraken van Timmermans. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in diverse Israëlische media:

“Als het doel van het etiketteren van goederen uit nederzettingen is om mensen te informeren dat het product uit betwist gebied komt, dan zou dat moeten gebeuren met producten uit alle betwiste gebieden in de wereld. Anders is het onverholen discriminatie van Israël.”

De SGP spreekt van discriminatie en heeft al vragen aangekondigd, meldt het Reformatorisch Dagblad. Ook de ChristenUnie is alles behalve blij met aanpassing van de etiketten. ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind noemt de woede van Israël terecht. “Krijgen we nu ook labels op producten uit Gaza van de terroristische organisatie Hamas?”, vraagt hij zich op Twitter af.

Rutte: je moet weten wat je koopt

Rutte begrijpt de verontwaardiging niet:

“Israël weet sinds mei 2012 dat dit EU-besluit er ligt en dat een aantal EU-lidstaten dit al heeft omgezet in nationaal beleid. Nederland loopt daar nog wat op achter.”

Volgens Rutte is het simpel: “Je moet weten wat je koopt. Dat is Europees afgesproken.”

    • Marije Willems