Rutte: nee, we keren Afghanistan niet de rug toe

Den Haag - Tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister president Mark Rutte worden de bezuinigingsmaatregelen bekend gemaakt. foto: ANP/Evert-Jan Daniels
Den Haag - Tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister president Mark Rutte worden de bezuinigingsmaatregelen bekend gemaakt. foto: ANP/Evert-Jan Daniels Rutte meent dat de klus er in Kunduz op zit. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Nederland keert Afghanistan niet de rug toe, integendeel, zei Rutte vanmiddag naar aanleiding van het aangekondigde vertrek van de Nederlandse troepen uit Kunduz. Het aantal trainingen neemt af en het is tijd om Afghanistan weer over te dragen aan de Afghanen, aldus Rutte.

“Wij hebben goed werk gedaan. We mogen trots zijn op onze bijdrage aan het verder stabiliseren van Afghanistan. De Duitsers hebben natuurlijk de grootste job gedaan. Die zitten daar met veel meer mensen.”

Rutte geeft toe dat Afghanistan “nog niet het Zwitserland van Zuid-Azië is”. Toch vindt hij dat het land nu zelf aan zet is. Volgens het kabinet geven Afghaanse trainers al zelf les en begeleidt Duits en Nederlands personeel de Afghaanse staf, zodat die de leiding kan overnemen. Vanaf 1 juli is Afghanistan zelf verantwoordelijk voor de politieopleidingen en wordt het trainingscentrum overgedragen door de Duitsers aan de Afghanen.

Het kabinet besloot vanochtend dat de Nederlandse militairen per 1 juli vervroegd vertrekken uit de Afghaanse provincie Kunduz. Het einde van de politietraining betekent niet dat alle Nederlandse militairen uit Afghanistan terugkomen. De vier in Mazar-i-Sharif gestationeerde F-16 gevechtstoestellen zullen achterblijven om de resterende NAVO-troepen nog enige tijd te assisteren. Ook de Nederlanders die zich inzetten voor de opbouw van de rechtsstaat blijven in Afganistan. Van de vijfhonderd Nederlanders die nu in Afghanistan zijn keren er driehonderd terug.

Rutte wil onderste steen boven op Sint Maarten

Op de persconferentie van Rutte kwam verder Sint Maarten aan de orde. De premier eist dat de onderste steen boven komt op het eiland na berichten over corrupte politici. Volgens Rutte is het de zaak van het eiland zelf om de bestuurlijke integriteit te borgen.

Nederland heeft geen directe zeggenschap over Sint Maarten, dat een zelfstandig land is binnen het koninkrijk. Het Openbaar Ministerie op het eiland is daarom eerst aan zet, zei de premier. Nederland kan onder bepaalde voorwaarden ingrijpen, maar dat is nu nog niet aan de orde.

Desalniettemin heeft minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk contact opgenomen met de premier van het eiland, Sara Wescott-Williams. Hij heeft haar gezegd dat Nederland ervan uitgaat dat de autoriteiten ‘de onderste steen’ boven krijgen, zei Rutte. “We zijn uiteraard bezorgd.” De premier wilde echter zelf geen oordeel vellen voordat het onderzoek van het OM klaar is.

Deze week werd duidelijk dat politicus Patrick Illidge in opdracht van de minister van Justitie van Sint Maarten Roland Duncan geld zou hebben opgehaald in ruil voor vergunningen van een bordeel, meldt persdienst Novum. Op de website van de krant The Daily Herald zijn beelden van de transactie te zien. Bovendien zou de minister zelf ook bordelen runnen.

Deze gang van zaken deed SP-Kamerlid Ronald van Raak vandaag tot de conclusie komen dat de politiek op het eiland bestaat uit criminelen. “Als het gaat om de politiek op Sint Maarten kan ik niet anders zeggen dan dat het een boevennest is”, schrijft hij in een column op de website van zijn partij. Plasterk moet van hem actie ondernemen. Eerder maakte Van Raak zich al boos over de riante beloning van de politici op het eiland.

    • Marije Willems