Portugal wil versoepeling regels voor overschrijding begrotingsnorm

Portugal wil dat de Europese Commissie flexibeler wordt in het toepassen van de 3-procentsnorm in de Europese begrotingsregels. Dit zei de Portugese premier Pedro Passos Coelho gisteren voorafgaande aan overleg met premier Mark Rutte (VVD) in Den Haag.

Passos Coelho mengt zich in het debat over bezuinigen in Europa, dat na de Italiaanse verkiezingen heviger is geworden. Hij wil dat Brussel zwaarder gaat tillen aan het ‘structurele’ begrotingstekort van landen (waarin het effect van de recessie niet is meegenomen) en coulanter wordt bij het ‘reële’ tekort, dat volgens EU- afspraken maximaal 3 procent van het bbp mag bedragen.

„Het is niet onaannemelijk dat de Commissie meer let op de structurele doelen, en passender en flexibeler doelen gebruikt bij het reële tekort”, aldus de premier tegen deze krant. Hij loopt vooruit op aanbevelingen van eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) in mei.

Met forse bezuinigingen en belastingverhogingen bracht de centrum- rechtse Passos Coelho de structurele balans tussen inkomsten en uitgaven weliswaar meer op orde. Maar het reële begrotingstekort bedraagt dit jaar naar verwachting bijna 5 procent. Door de zware recessie, die wordt versterkt door de bezuinigingen, loopt de regering belastinginkomsten mis en moet zij meer betalen aan werkloosheidsuitkeringen.

De Portugese minister van Financiën Vitor Gaspar zei onlangs dat Portugal niet in 2014, maar pas een jaar later zijn tekort onder de 3 procent kan brengen. „De minister had heen ongelijk om deze mogelijkheid te noemen”, aldus Passos Coelho.

Afgelopen zaterdag gingen bijna één op de zes Portugezen de straat op om te betogen tegen de crisisaanpak van de regeringonder leiding van premier Passos Coelho. Die wil met bezuinigingen en hervormingen de ‘trojka’ van EU, ECB en IMF tevreden stellen.

Portugal wil volgend jaar weer zelfstandig geld lenen op de obligatiemarkten. In 2011 sprong de EU het land te hulp met 78 miljard euro aan noodleningen, in ruil voor bezuinigingen en hervormingen.

De oppositie wil het saneringsprogramma heronderhandelen om de sociale gevolgen te verzachten. Maar volgens Passos Coelho is dit niet nodig. „We hebben niet meer tijd of meer geld nodig voor het saneringsprogramma”.

    • Mark Beunderman