Peuter met ‘Ik ben een bom’ T-shirt naar school

Op zijn buik stond ‘Ik ben een bom’ en op zijn rug ‘Jihad, geboren 11 september’.

Deze tekst, op het T-shirt van een driejarig kind in het Franse Sorgues, nabij Avignon, schoot een kleuterjuf afgelopen jaar in het verkeerde keelgat. Zij wachtte zijn moeder na schooltijd op en liet weten het T-shirt niet meer te willen zien. De moeder zei zich van geen kwaad bewust te zijn: haar zoontje heet Jihad en hij werd geboren op 11 september. Het shirt kreeg hij van zijn oom.

Woensdag moest de moeder voorkomen. De juf had na het incident de onderwijsinspectie op de hoogte gesteld, die op haar beurt de politie informeerde. Hoewel bij een huiszoeking niets verdachts werd gevonden, zijn de vrouw en haar broer in beschuldiging gesteld van het ‘verheerlijken van misdaad’. De moeder, de 35-jarige Bouchra Bagour, verklaarde voor de rechter dat ze nooit heeft willen provoceren en „niet nadacht” toen ze haar zoontje het shirt aantrok. „Voor mij is het zijn voornaam en zijn geboortedag.” Maar de aanklager nam daar geen genoegen mee. Hij noemde het T-shirt een „schandalige verwijzing naar terrorisme” en eiste 1.000 euro boete voor de moeder en 3.000 euro voor de oom die het T-shirt cadeau deed. Uitspraak 10 april.