Ouders krijgen geen geld terug

Er komt geen regeling voor ouders die te laat zijn met het aanvragen van kinderopvangtoeslag over 2012. Dat zei minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gisteren in de Tweede Kamer. Dat betekent voor veel ouders een tegenvaller van soms duizenden euro’s.

Vóór 2012 konden ouders in één keer toeslag voor kinderopvang opvragen voor het jaar ervoor. Veel ouders deden dit tegelijk met de belastingaangifte, in maart. Ze kregen dan het hele bedrag ineens. Maar met ingang van 2012 is dit veranderd, en kan de toeslag alleen worden aangevraagd in de maand dat het kind daadwerkelijk in de opvang zit, en de maand daarvoor.

De minister wil zo fraude met de toeslagen tegengaan. „Het is moeilijk te controleren als ouders met terugwerkende kracht toeslag aanvragen en het gaat om grote bedragen”, zegt een woordvoerder. Volgens de minister hebben ouders die eind 2011 kinderopvangtoeslag kregen een brief gekregen over de wijziging, maar volgens de SP zijn er ouders die geen brief hebben ontvangen.