Ouders boos over therapie Robert M.

De ouders van slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak zijn boos omdat Robert M. therapie en andere bijstand krijgt in de penitentiaire inrichting in Vught. Zij vinden dat M. eerst gestraft moet worden voordat hij wordt behandeld. Dat zei hun advocaat Richard Korver gisteren. „Mijn cliënten vinden dat M. een voorkeursbehandeling krijgt. Zij moeten therapieën voor zichzelf en hun kinderen zelf betalen.”

De ouders reageerden op uitspraken die M. gisteren deed tijdens een zitting in hoger beroep. M. vertelde dat hij blij is dat hij „eindelijk” behandeld wordt. Hij krijgt naast muziektherapie ook bijstand van een maatschappelijk werker. Ook helpt een medewerker hem met het leggen van contacten met familie en vrienden. Robert M. heeft vanuit detentie een brief geschreven aan zijn vader. Een antwoord belandde wel in het strafdossier, maar M. ontving de brief zelf niet. Zijn vader schreef dat hij eerst wilde nadenken over mogelijk contact met zijn zoon, die is veroordeeld voor het zeer ernstig misbruik van 67 jonge kinderen.

Gisteren werden ook de uitkomsten bekend van een tweede psychologisch onderzoek naar M. De conclusies waren vrijwel gelijk aan een eerder rapport van het Pieter Baan Centrum. Ook deskundigen van tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken adviseren langdurige tbs omdat zij het recidiverisico als hoog inschatten. Zij vinden verder dat M. verminderd toerekeningsvatbaar is voor het misbruik omdat hij lijdt aan pedofilie die wordt „gecompliceerd” door hyperseksualiteit. Bij de rechtbank kreeg hij daarvoor strafvermindering. Het OM had twintig jaar en tbs geëist, hij kreeg achttien jaar en tbs.

Tijdens de zitting bleek dat M. jarenlang regelmatig seksueel contact heeft gehad met zijn drie jaar oudere halfzus toen hij nog een kind was. Hij zei dat hij dat „niet als traumatisch” had ervaren. Het stopte toen hij twaalf of dertien was, omdat zijn halfzus het niet meer wilde. De moeder van M. is overleden in 2005 als gevolg van een misdrijf, ze werd in haar nek gestoken. Voor die tijd deed zij meerdere suïcidepogingen. Ze had een alcoholprobleem en was gediagnosticeerd als schizofreen.