Oud-bondscoach Jan Zwartkruis (87) overleden

Zwartkruis tijdens een training in 1980 met de keepers Joop Hiele (links) en Hans van Breukelen. Foto ANP / Koen Suyk

Voormalig bondscoach Jan Zwartkruis is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Zwartkruis gaf tussen 1976 en 1981 leiding aan het Nederlands elftal en was samen met Ernst Happel coach toen Oranje in 1978 de WK-finale van Argentinië verloor.

Zwartkruis werd in 1976 benoemd tot interim-bondscoach van Nederland nadat George Knobel was vertrokken. Een jaar later werd hij de assistent van Happel, met wie hij Oranje in 1978 naar de met 3-1 verloren WK-finale tegen Argentinië leidde. Om de slechte samenwerking tussen de twee coaches was veel te doen. Na het WK kreeg Zwartkruis weer alleen de leiding over Oranje.

Onder leiding van Zwartkruis plaatste Oranje zich voor het EK van 1980 in Italië, maar de ploeg werd daar al in de eerste ronde uitgeschakeld. Toen de WK-kwalificatiereeks voor het WK van 1982 niet goed verliep, nam hij ontslag. Hij werd opgevolgd door Kees Rijvers.

Zwartkruis: Happel was een hork

In een biografie over Zwartkruis uit 2008 staat te lezen dat hij na drie wedstrijden van de KNVB de leiding kreeg over Oranje. Bondscoach Happel werd volgens Zwartkruis zelf “kaltgestellt” door de voetbalbond. Zwartkruis zei volgens de NOS ooit dat er met Happel niet was samen te werken. “Hij was een hork”, aldus de overleden ex-coach. “Ik denk dat hij een totaal verknipte geest was.”

Zwartkruis was van 1962 tot en met 1981 ook bondscoach van het militaire elftal.

    • Pim van den Dool