Oud-bestuurslid: DNB handelde goed bij overname Property Finance

Oud-DNB-directieleden Lex Hoogduin, Arnold Schilder en Rudi Kleiwegt tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de nationalisatie van SNS Reaal. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft goed gehandeld door SNS toe te staan om Property Finance over te nemen. Dat zei oud-divisiedirecteur Rudi Kleiwegt van DNB die in 2006 goedkeuring gaf voor de overname tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de nationalisatie van SNS.

De overname van Property Finance door SNS Reaal is indertijd niet door de directie van DNB goedgekeurd, maar op een lager niveau, door divisiedirecteur Kleiwegt. “Er werd op een positieve manier tegen vastgoed aangekeken, het was een aantrekkelijke tak van sport”, zei voormalig DNB-directeur Arnold Schilder, die wel op de hoogte was van het feit dat Kleiwegt bezig was met het dossier Property Finance. “Er werd meer uitgegaan van ‘toestaan tenzij’.”

Volgens Kleiwegt heeft hij “zeer zorgvuldig gekeken” of er toestemming moest worden gegeven voor de overname. “Maar achteraf is het jammer dat het zo is gelopen. Met de kennis van nu, na de crisis zou ik een aantal aspecten wel anders wegen dan toen.” Toch blijft hij erbij dat het indertijd een goed besluit was.
Minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) stelde gisteren dat DNB het besluit om goedkeuring te verlenen aan de overname “te lichtzinnig” is genomen.

Piero Overmars, de waarnemend voorzitter van de raad van commissarissen van SNS Reaal, zei vanochtend dat SNS Reaal met de overname van Property Finance “zicht op het buitenland” kocht. Met de overname wilde SNS Reaal minder afhankelijk worden van de hypotheekmarkts. “Het besluit is toen genomen volgens gebruikelijke procedure”, stelde Overmars. “Gaat ons risicoprofiel omhoog? Wat is de cultuur bij Property Finance?”, waren volgens hem vragen die daarbij werden gesteld.

Accountant wil jaarrekening SNS nog niet goedkeuren

De externe accountant van KPMG Peti de Wit zei tijdens de hoorzitting dat KPMG de jaarrekening van SNS Reaal pas wil goedkeuren, als er duidelijkheid is over de fraude bij de vastgoedtak. De Wit noemde de aangifte van SNS Reaal tegen een oud-directeur “schokkend”.

Voormalig interim-topman Buck Groenhof van SNS Property Finance (PF) werd vorige maand opgepakt na verdenkingen van onder meer witwassen bij PF. SNS Reaal had op 8 februari aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie vanwege de misstanden.

“U kunt er zeker van zijn dat wij deze situatie onderzocht willen hebben voordat wij onze handtekening zetten onder de jaarrekening van 2012″, stelt De Wit. Zijn collega-accountant Jaap van Everdingen gaf eerder tijdens de hoorzitting al aan dat de boeken over 2011 werden goedgekeurd, terwijl duidelijk was dat SNS ‘weinig ruimte’ had om nieuwe tegenvallers op te kunnen vangen.

    • Pim van den Dool