Nu officieel: Nederlandse militairen vertrekken per 1 juli uit Kunduz

Kunduz - Nederlandse militairen maken zich 's ochtends vroeg gereed om op bezoek te gaan bij een politiepost in de stad Kunduz.In de middag worden enkele politieposten bezocht om wat kleine kado's te geven daar het einde van de Ramadan is. foto: Evert-Jan Daniels/ANP
Kunduz - Nederlandse militairen maken zich 's ochtends vroeg gereed om op bezoek te gaan bij een politiepost in de stad Kunduz.In de middag worden enkele politieposten bezocht om wat kleine kado's te geven daar het einde van de Ramadan is. foto: Evert-Jan Daniels/ANP De Nederlandse militairen komen eerder dan gepland terug uit Kunduz. Foto Evert-Jan Daniels / ANP

Nederlandse militairen vertrekken vervroegd per 1 juli aanstaande uit de Afghaanse provincie Kunduz. Dat heeft het kabinet vanochtend besloten. De politietrainingsmissie zal per die datum stoppen.

Het einde van de politietraining betekent niet dat alle Nederlandse militairen uit Afghanistan terugkomen. De vier in Mazar-i-Sharif gestationeerde F-16 gevechtstoestellen zullen achterblijven om de resterende NAVO-troepen nog enige tijd te assisteren. Ook de Nederlanders die zich inzetten voor de opbouw van de rechtsstaat blijven in Afganistan. Van de vijfhonderd Nederlanders die nu in Afghanistan zijn keren er driehonderd terug.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt tegenover persdienst Novum dat er geen noodzaak is om te zoeken naar een andere partner om de zogeheten ‘force protection’ van Duitsland over te nemen.

“De politietrainingsmissie is in een fase aanbeland dat we de zaken over kunnen dragen aan de Afghanen.”

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over mogelijke activiteiten van Nederland na 2014. Timmermans:

“Daar gaan we ons, samen met de NAVO-partners, op beraden. Het zou kunnen dat Nederland dan nog wel iets gaat doen in Afghanistan, maar ook dat we niets meer doen.”

De politietrainingsmissie, opgetuigd door het kabinet Rutte I, met steun van D66, GroenLinks en ChristenUnie, zou eigenlijk tot 2014 duren. Omdat Duitsland, dat verantwoordelijk is voor de bescherming van de Nederlanders, eerder vertrekt komen ook de Nederlandse troepen eerder terug dan gepland.

Er zijn bijna vijfhonderd Nederlandse militairen in Noord-Afghanistan die alleen de lokale, civiele politieagenten mogen trainen, die zich bovendien niet buiten de provincie mogen begeven. De missie bestaat uit tientallen trainers van de marechaussee, honderden infanteristen en mariniers die hen beschermen en ruim honderd man die horen bij de vier F-16’s die voor luchtsteun zorgen.

    • Marije Willems