Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Noord-Korea maakt einde aan wapenstilstand met Zuid-Korea

De officiële wapenstilstand gezien achter glas in het Oorlogsmuseum van Korea. Foto Reuters/Kim Hong-Ji

Noord-Korea heeft de in 1953 overeengekomen wapenstilstand met Zuid-Korea opgeheven, zo liet het land vannacht weten. Dit besluit is een reactie op de strengere sancties die de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea oplegt.

Het communistische land heeft daarnaast opnieuw gedreigd met een nucleaire aanval op de Verenigde Staten na het besluit van de VN, volgend op dreigementen die eerder deze week werden geuit. Twee dagen geleden liet Noord-Korea weten dat als Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun gezamenlijke militaire oefeningen niet staken, de wapenstilstand opgeheven zou worden.

Noord-Korea waarschuwt nu dat het zal terugslaan met “verpletterende aanvallen” zodra vijanden het Noord-Koreaanse grondgebied betreden. Ook liet het regime in Pyongyang weten dat het alle verklaringen over nucleaire ontwapening die het in het verleden in besprekingen met Zuid-Korea heeft uitgebracht intrekt. Noord-Korea zei vorige maand al dat Zuid-Korea “vernietigd” zou worden als de oefeningen met Amerika doorgaan.

De VN-Veiligheidsraad was deze week in beraad over de diverse raketproeven en een fel veroordeelde kernproef die recentelijk in Noord-Korea plaatsvonden, en besloot in navolging hiervan strengere sancties op te leggen. Het gaat om financiële beperkingen en een verbod op de import van luxegoederen, zoals jachten, sportwagens en bepaalde sieraden.

Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden in met de sancties, die door de Verenigde Staten in samenspraak met China, de belangrijkste bondgenoot van Pyongyang, zijn opgesteld.

Wapenstilstand ingesteld na oorlog in 1953

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd in oorlog. De beide landen waren tussen 1950 en 1953 in oorlog, die eindigde niet met een vredesovereenkomst, maar een wapenstilstand.

Het is theoretisch denkbaar dat Noord-Korea de VS aanvalt, stelde NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten al op basis van de eerdere bedreigingen. Maar dat zal dan zeer waarschijnlijk Amerikaanse doelen betreffen op Zuid-Koreaans grondgebied:

“Pyongyang beschikt nu over een raket die Hawaï of misschien Californië kan bereiken, het land is qua technische kennis echter niet zo ver dat het succesvol een kernkop kan bevestigen. Als het regime het werkelijk wil, zijn aanvallen op Amerikaanse doelen in Zuid-Korea wel denkbaar. En dat hoeft dan niet nucleair: Noord-Korea beschikt ook over chemische en biologische wapens. De vraag is of het dat enorme risico op repercussies, mogelijk ook van China, wil nemen en of Zuid-Korea en de VS een aanval niet op voorhand weten te neutraliseren.”

Onzekere toestand regering Zuid-Korea is gevaarlijk

De Zuid-Koreaanse krant de Chosun Ilbo vraagt zich in een hoofdredactioneel commentaar af of de regering wel in staat is adequaat te reageren op een eventuele aanval van Noord-Korea, gezien de politieke situatie in Zuid-Korea. De oppositie houdt de begrotingsvoorstellen van de regering Park Geun-hye op dit moment tegen. Ook moeten nog steeds verschillende ministers beëdigd worden, waaronder de minister van Defensie.

De krant schrijft dat regering zich in een “onzekere toestand” bevindt:

“Het nationale veiligheidsteam in Cheong Wa Dae, dat zou moeten functioneren als het controlecentrum, heeft op dit moment geen mandaat omdat de oppositie de plannen blokkeert van de regering. Het grootste gevaar in een crisis is een onzekere situatie over wie het commando voert. Zuid-Korea brengt zichzelf hiermee in gevaar door onzekerheid over het leiderschap. Als Noord-Korea provoceert is de regering dan in staat om snel en accuraat te reageren? Waarschijnlijk niet.”